Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INTERPOL PODGORICA: Raspisane 273 potjernice

 
 (Foto: Interpol/FB )

NCB Interpol Podgorica raspisao je 98 međunarodnih potjernica, a u Interpolovoj bazi podataka trenutno su aktivne 273 potjernice koje je raspisala Crna Gora.

To pokazuje izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sa organizacionom jedinicom Ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2023. godinu. 

-U Interpolovoj bazi podataka trenutno su aktivne 273 potjernice (crvenih i difuzionih) koje je raspisao NCB Interpol Podgorica. U izvještajnom periodu je raspisano 98 međunarodnih potjernica. Obustavljeno je 69 međunarodnih potjernica. Najčešći razlog obustavljanja međunarodnih potjernica je realizovana ekstradicija (33), apsolutna zastarelost (16), lišenje slobode i privođenje u UIKS (10), povlačenje nadležnog suda (6) – navodi se u izvještaju koji je objavila Vlada.

Crnoj Gori izručeno 36 lica

Kako se pojašnjava, izvršena je ekstradicija 36 lica u Crnu Goru, dok na kraju godine 50 lica čeka na izručenje u Crnu Goru.

-Izvršena je ekstradicija 36 lica iz Crne Gore, dok se na kraju izvještajnog perioda (do kraja 2023. prim.at), u pritvoru u Crnoj Gori nalazi 38 lica koja čekaju izručenje iz Crne Gore. Po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane NCB Interpola Podgorica u inostranstvu je lišeno slobode 31 lice. Po osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane inostranih NCB Interpol-a u Crnoj Gori je lišeno slobode 38 lica. Izvršen je transfer 5 osuđenih lica u Crnu Goru, kao i 2 osuđena lica iz Crne Gore. Nije bilo realizovanih deportacija lica u Crnu Goru ili iz Crne Gore – pojašnjava se u dokumentu.

Dodaje se da su u Interpolovu bazu nestalih lica tokom 2023. godine insertovane  tri ,,žute“ potjernice, dok je u okviru Interpolovog projekta I-Familia insertovano 1 DNK profil od užih srodnika nestalih lica.

-Na zahtjev Forenzičkog centra, za provjeru identiteta stranih državljana koji su počinili krivična djela u Crnoj Gori obrađeno je 36 predmeta koji obuhvataju 477 lica – piše u izvještaju.

Rasvijetljna pljačka juvelirnice ,,Baden“ u Austriji

Ukazano je da je data pomoć u istrazi krivičnog djela razbojništvo na štetu juvelirnice ,,Baden“ u Austriji. 

-Vršene su kontinuirane provjere na osnovu dostavljenih DNK profila, pri čemu je u predmetu koji se radi u saradnji sa austrijskim nadležnim organima vezano za istragu krivičnog djela razbojništvo na štetu juvelirnice ,,Baden“ u Austriji, došlo do poklapanja u DNK registru Forenzičkog centra Crne Gore sa profilom koji pripada jednom crnogorskom državljaninu – ističe se u izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, sa organizacionom jedinicom Ministarstva nadležnom za policijske poslove za 2023. godinu. 

Predočeno je da je u oblasti suzbijanja međunarodnog kriminala obrađen 7.021 predmet, od kojih je 4.260 predmeta završeno. 

 

Izvor: Portal RTCG