Porto Novi
PREPORUKA SPORT

ATP LISTA: Novak Đoković više nije prvi igrač svijeta

Foto: Profimedia

Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, od ponedeljka je treći igrač u generalnom poretku najboljih svjetskih tenisera. Povrijedio je koljeno tokom osmine finala Rolan Garosa, pa je prije vremena morao da okonča učešće na turniru koji je prethodne godine osvojio.

To znači da je izgubio 1.600 bodova na ATP listi i poslije višemjesečnog perioda nije na čelu ovog plasmana. Budući da je prilično izvjesno da će Đoković propustiti i Vimbldon uslijed oporavka od operacije koljena, jasno je da ćemo u narednim nedeljama vidjeti dalji pad na listi kada je u pitanju osvajač 24 grend slema.

Prvi put u karijeri na vrhu liste našao se Italijan Janik Siner, koji je izbijanjem na čelo krunisao fenomenalan početak sezone tokom kojeg je osvojio i Australijan open – svoj prvi grend slem turnir. Do prvog mjesta došao je iako je učešće na turniru u Bulonjskoj šumi okončao u polufinalu poslije poraza od Karlosa Alkarasa.

Na drugom mjestu nalazi se upravo Alkaras, 21-godišnji Španac koji je u nedelju došao do svoje treće GS titule u karijeri. Momak iz Mursije je u finalu poslije pet setova bio bolji od Zvereva i tako postao najmlađi igrač u istoriji tenisa koji je osvajao „mejdžore“ na tri različite podloge – zemljanoj, travnatoj i tvrdoj.

Skok na listi napravio je i finalista Aleksander Zverev, koji je sada četvrti, dok prvih pet zatvara Danil Medvedev. Valja izdvojiti i „skok“ Aleksa De Minora, budući da je Australijanac plasmanom u četvrtfinale RG došao do devetog mjesta liste.

Stefanos Cicipas je pao za dva mjesta i sada je 11. na listi.

Laslo Đere je napredovao šest mjesta i sada je 46, Miomir Kecmanović je 53. poziciji (+4), a Dušan Lajović je na 57. mjestu (+4), dok je Hamad Međedović na 131. mjestu.

Izvor: Sport Klub