Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ŠVEDSKA: EBU sprovodi istragu o ovogodišnjoj Evroviziji

Foto: Eurovision Song Contest Malmo 2024

Tokom trajanja ovogodišnje Evrovizije koja je održana u Švedskoj, dogodili su se brojni skandali, koji će sada biti i istraženi, zvanično je saopštio EBU.

Naime, nazavisni stručnjaci istraživaće događaje oko ovogodišnje Evrovizije nakon niza kontroverzi poput diskvalifikacije učesnika Holandije, ali i brojnih protesta.

Produkcija muzičkog takmičenja donijela je odluku da diskvalifikuje Josta Klajna, Holanđanina i to zbog incidenta u kojem je navodno verbalno prijetio zaposlenoj ženi u produkciji, a izraelska takmičarka Eden Golan nastupala je u vrijeme pogoršanja situacije u Gazi.

Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s “prikazima mržnje bez presedana” od drugih država.

Organizatori Eurovizije potvrdili su da će se stoga provesti istraga svih spornih događaja.

– Evropska unija radiotelevizija (EBU) želi stalno da radi na poboljšanju svojih usluga i događaja. Kako bismo dodatno ojačali evrovizijsko takmičenje zatražili smo od nezavisnog stručnjaka da istraži ESC 2024. u Malmeu i s EBU-ovim vladajućim tijelima podijeli šta je otkrio i zaključio kako bi nastavili da poboljšavaju taj godišnji događaj – navodi se u saopštenju.

Nakon takmičenja na kojem je pobijedila Švajcarska, ispred hrvatskog Bejbi Lazanje, organizatori su najavili da će sprovesti istragu jer dio delegacija “nije poštovao duh pravila”.

Tokom nedjelju dana dugog takmičenja, koliko je trajao čitav događaj, propalestinski protestanti stizali su pred arenu kako bi izrazili podršku stanovnicima Gaze i kritikovali učestovanje Izraela.

Nastup njihove predstavnice dočekan je zvižducima i uzvicima negodovanja. Izraelsku delegaciju kritikovali su i drugi takmičari, poput irske Bambi.

Izvor: CdM