Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SARADNJA: Predstavljeni rezultati projekta Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Eko-fonda

Saradnja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Eko-fonda predstavlja ključni korak u unapređenju napora za očuvanje i zaštitu prirodnih bogatstava Crne Gore, zaključeno je danas na obilježavanju uspješno završenog projekta „Unapređenje komunalne infrastrukture u Nacionalnom parku Skadarsko jezero“.

Cijeneći značaj Skadarskog jezera, kao dragulja biodiverziteta Crne Gore, i turistički nezaobilazne destinacije sve većeg broja turista, Eko-fond je za potrebe ugradnje separatora čija je ukupna vrijednost iznosili oko 23.000 €, opredijelio oko 20.000€ čime smo uvjeren sam riješili pitanje otpadnih voda, i time pružili neophodnu zaštitu biljnom i životinjskom svijetu na ovom lokalitu. Sve inicijative koje imaju za cilj očuvanje životne sredine u Eko-fondu će i ubuduće imati posvećenog partnera“, saopštio je izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević.

– Nacionalni parkovi su neprocjenjiv resurs, koji ne samo da čuvaju biodiverzitet, već i predstavljaju temelje za održivi razvoj lokalnih zajednica. Danas smo ovdje da obilježimo uspješan završetak projekta Nabavka i ugradnja separatora je od suštinskog značaja za očuvanje kvaliteta vode i zaštitu ekosistema Skadarskog jezera. Ovi radovi su izvedeni po najvišim ekološkim standardima i pod strogim stručnim nadzorom, što osigurava dugoročne koristi za ekosistem parka – kazao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Pored projekta unapređenja komunalne infrastrukture, u saradnji sa Eko fondom, realizuje se i projekat „Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti nacionalnih parkova kroz unapređenje fizičke zaštite“, koji obuhvata nabavku opreme i uniformi za nadzornike Službe zaštite nacionalnih parkova, kao i obuku zaposlenih u ovim službama.

– U toku je proces nabavke hibridnog vozila, što predstavlja dodatni korak ka održivosti naših operacija. Želim da se posebno zahvalim direktoru Eko fonda, gospodinu Drašku Boljeviću, na njegovoj predanosti i viziji koja nas vodi ka zajedničkom cilju očuvanja naših prirodnih resursa. Takođe, zahvaljujem se svim našim zaposlenima, partnerima i prijateljima koji su nesebično radili na ostvarivanju ciljeva ovih projekata. Vaša posvećenost i predanost su ključni za naš uspjeh i za očuvanje prirodnog nasleđa naše zemlje – poručio je Martinović.

U saradnji sa Eko fondom, JPNPCG je pristupilo realizaciji projektnih aktivnosti kroz dva projekta koja su definisana Programom rada DOO Fonda za zaštitu životne sredine za 2023. godine. Kroz projekat „Unapređenje komunalne infrastrukture u NP Skadarsko jezero“ realizovana je nabavka i ugradnja separatora u tom zaštićenom području. Ovi radovi izvedeni su po svim ekološkim standardima i uz stručni nadzor.

Drugim projektom koji se realizuje u okviru pomenute saradnje „Zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti nacionalnih parkova kroz unapređenje fizičke zaštite“ predviđena je nabavka opreme i uniformi za Službe zaštite nacionalnih parkova. Takođe je realizovana i obuka zaposlenih u ovim službama kada je u pitanju zaštita i spašavanje od požara, poplava i zemljotresa. Obuka je obuhvatala sprovođenje procedura za otkrivanje i gašenje požara, način upotrebe sredstava za gašenje požara i postupanje u slučaju zemljotresa. U toku je i proces nabavke hibridnog vozila koje bi bilo od pomoći zaposlenima u Službama zaštite koji svakodnevno realizuju različite zadatke u cilju zaštite prirode i biodiverziteta.

Svečanosti je prisustvova i državni sekretar u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Nenad Vitomirović.

Izvor i foto: Agencija CG News