Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

STO GODINA OD SMRTI FRANCA KAFKE: Procesom do preobražaja

Književnik Franc Kafka preminuo je 3. juna 1924. u Kirlingu. Imao je 40 godina.
Još jedan je u nizu koji je jedva preživljavao za života, a nakon smrti prepoznat kao najveći umjetnik svoga doba. 
,,Proces” je dio školskih udžbenika već decenijama. Pored toga, poznat je po romanima ,,Zamak”, ,,Preobražaj”, ,,Amerika”, a priču ,,Presuda” napisao je za dan.
Tokom života prolazio je kroz mučne periode. Rezultat toga su mnoge mentalne bolesti od kojih je obolijevao. 
Rođen je 3. jula 1883. godine u Pragu. Otac Herman bio je Čeh, a majka Julija Njemica. Bio je najstarije od šestoro djece. Dvoje je preminulo u ranom djetinjstvu, a tri sestre Gabrijela (Eli), Valerija (Vali) i Otilija (Otla) i njihove porodice umrle su ili su bile ubijene u getu ili u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata. Najmlađa sestra Otla ubijena je 7. oktobra 1943. godine u gasnoj komori u Aušvicu. 
Zbog prezauzetosti roditelja, Kafku su odgajale guvernante i sluge i odatle potiče njegov sindrom zapostavljenosti. 
Studirao je pravo i u isto vrijeme pohađao časove njemačke književnosti i istorije umjetnosti. Tu upoznaje Maksa Broda koji će biti ključan u cijeloj priči o Kafki. 
Radio je u osiguravajućim društvima do smrti, posao koji nije volio. Iz svega toga ipak je proizišla dobra stvar. On je bio taj koji je izmislio šljem za radnike, koji ih je štitio od povreda i za to bio nagrađen 1912. godine. 
A djela? Spaljivao je većinu za života. Maksa Broda zamolio je da nepročitana spali nakon smrti i ona koja je sačuvao. Srećom po svjetsku književnost, nije ga poslušao i objavio ih je sve do jednoga. Brod je i otkrio da Kafka nikada nije lagao, jer je vjerovao u apsolutnu istinu. 
Tako su čitaoci saznali i to da je glavni lik iz ,,Preobražaja” Gregor Sams bio upravo Kafka i da je njegov stan bio identičan onome u kojem je živio pisac, a da je radio posao kojim se bavio Kafkin otac. Ovaj roman napisao je za samo tri sedmice. 
U teoriji književnosti postoji termin ,,kafkijanska atmosfera” koji označava atmosferu koja vlada kada birokratija nadvlada pojedinca što dovodi do osjećaja beznađa, bespomoćnosti i izgubljenosti. 
Čitao je Getea, Flobera, Kirkegarda i Paskala. 
U Pragu je otvoren Muzej Franca Kafke. Utemeljena je u Pragu i književna nagrada Franc Kafka za djelo koje odlikuje humanistički karakter i doprinos kulturnoj, nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj toleranciji, njen egzistencijalni, bezvremeni karakter, njenu generalnu, ljudsku vrijednost i sposobnost da bude svjedok naših vremena. Godine 1983. asteroid, koji prolazi pored Zemlje svaka 523 dana,  dobio je ime po Kafki. 
Citati
– Mladost je srećna, jer može da vidi ljepotu. Svako ko očuva sposobnost da vidi ljepotu, nikada ne ostari.
– Knjiga bi trebalo da posluži kao sjekira za smrznuto more u nama.
– Strastvenim vjerovanjem u nešto što još ne postoji, mi to stvaramo. Sve što ne postoji je ono što nismo dovoljno željeli.
– Bog daje orahe, ali ih ne lomi.
– Oni koji ne pamte prošlost, osuđeni su na to da je ponavljaju.
– Zlo može zavesti čovjeka, ali ne može postati čovjek.
– Duh postaje slobodan tek kada prestane biti podrška.
– Ako bih postojao vječno, kao ću postojati sjutra?
– U čovjekovoj borbi protiv svijeta, kladi se na svijet.
B.R.