Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Registrovan šesti slučaj obolijevanja od morbila u Crnoj Gori

Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas oko 13 časova laboratorijskom dijagnostikom potvrdio prvi slučaj obolijevanja od morbila u Pljevljima. Obolijevanje je registrovano kod osobe starosti 42 godine koja je boravila u Bosni i Hercegovini, gdje je bila u kontaktu sa oboljelim od morbila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su objasnili, epidemiološka služba u Pljevljima istražuje kontakte radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju smanjenja rizika od pojave novih slučajeva.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore podsjećaju građane koji razviju povišenu temperaturu i osip (tipičan za obolijevanje od morbila) da telefonskim putem obavijeste svog izabranog ljekara i dogovore testiranje.

– Ukoliko je neophodno da oboljeli posjećuju zdravstvenu ustanovu tokom dijagnostike/liječenja, apelujemo na obavezu nošenja maski koje prekrivaju nos i usta.
Pozivamo roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine – kazali su.

Poručuju da je jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom.

– Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest – dodali su.

Napominju da je ovo šesti laboratorijski potvrđen slučaj obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori. Do sada su slučajevi obolijevanja registrovani u opštinama: Bar (2), Podgorica (2), Rožaje (1) i Pljevlja (1).