Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: Veliki umovi u sjenci poznatih i uspješnih roditelja

Džordž Darvin (1845-1912)
Džordž Darvin, sin Čarlsa Darvina, još je kao dijete briljirao u matematici, pa stoga ne čudi činjenica što je bio prva osoba koja je na matematički način razradila kako se Mjesečeva orbita razvija uslijed talasnog trenja, krajem 19. vijeka.

Oge Nils Bor (1922-2009)
Frazom Kakav otac, takav sin najbolje bi se mogao opisati odnos između Ogea i njegovog oca Nilsa Bora, jednog od najistaknutijih naučnika 20. vijeka. Obojica su bili poznati fizičari i obojica su dobitnici Nobelove nagrade za svoj doprinos na tom polju.

Ejda King Lavlejs (1815-1852)
Kako bi doprinos Ejde King Lavlejs razvoju informatike bio priznat od strane naučnika iz čitavog svijeta, bilo je potrebno nekoliko decenija. Naime, kćerka engleskog pjesnika Džordža Gordona Bajrona i Anabele Milbank, zaslužna je za prvi algoritam ikada sačinjen sa idejom da se primijeni na računaru, pa se iz tog razloga često smatra prvim računarskim programerom. Iako je u njeno vrijeme bilo nezamislivo da se žene bave naukom, majka ju je podržavala u svemu, pa je tako postala i odličan lingvista.

Ogataj-kan (1186-1241)
Džingis-kana, osnivača mongolske države, naslijedio je sin Ogataj-kan, koji je nastavio njegove planove po pitanju ekspanzije Mongolskog carstva, pa je ono u njegovo vrijeme bilo najveće. S obzirom na to, teško je reći zašto je ostao zarobljen u sijenci svog oca. Sa druge strane, bio je i jedan od rijetkih vladara koji su bili pismeni.

Ana Frojd (1895-1982)
Ana Frojd, najmlađe od šestoro djete osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda i njegove supruge Marte, još kao veoma mlada, zainteresovala se za rad svog oca. Njena ljubav prema djeci i dječijoj psihoanalizi razvila se tokom školovanja. Godine 1925. postala je direktor Instituta za psihoanalizu u Beču i na tom mjestu ostala više od jedne decenije. Takođe, u to vrijeme osnovala je i čuveni Dječiji seminar, a nešto kasnije i Kliniku za terapiju djece Hamsted u Londonu, koja od njene smrti 1982. godine, nosi njeno ime. Njeno djelo Normalnost i patologija u djetinjstvu predstavlja fundamentalno dkelo u oblasti teorije i prakse psihoanalize djece.

Hans Albert Ajnštajn (1904-1973)

Hans Albert Ajnštajn, stariji sin Alberta Ajnštajna i Mileve Marić, slijedio je očeve stope i studirao na Univerzitetu u Cirihu. Nakon završenih studija, radio je na projektovanju brojnih građevinskih objekata, istraživačkom univerzitetu Kalteh i univerzitetu u Berkliju.

Entoni Vest (1914-1987)
Ljubavna veza između spisateljice Rebeke Vest i Herberta Džordža Velsa, jednog od najpoznatijih pisaca naučne fantastike svih vremena, nikada nije krunisana brakom, ali su zato imali sina Entonija, nadaleko poznatog po svojim romanima, esejima, kao i radovima iz istorije.

Leonard Haksli (1860-1933)
Leonard Haksli, sin engleskog biologa Tomasa Henrija Hakslija, poznatog po nadimku Darvinov buldog zbog svog zastupanja teorije evolucije Čarlsa Darvina, bio je istaknuti pisac, novinar i urednik.

Teodor Ruzvelt Džunior (1887-1944)
Teodor Ted Ruzvelt, sin predsjednika Teodora Ruzvelta, većinu života bio je vojnik. Borio se u oba svjetska rata, između kojih je, baš kao i njegov otac, izgradio političku karijeru. Tokom bitke za Normandiju, uprkos starim povredama, predvodio je napad na plažu Juta, ali je zbog narušenog zdravlja preminuo 36 dana kasnije i bio odlikovan medaljom časti.

Izvor: kafenisanje.rs
Foto: Wikipedia