Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

ANKETA: Gdje poznati kupuju garderobu i šta rade sa njom kada je više ne nose

Stil se ne može kupiti. Mnogi potroše hiljade eura za određeni autfit, a drugi, opet, s minimalnim ulaganjem dolaze do nosivih kombinacija. Pri kupovini garderobe neko prednost daje kvalitetu materijala, a neko modelu i vizuelnom utisku. Pitali smo naše javne ličnosti gdje kupuju garderobu, da li im je bitna marka i šta rade sa njom kada je više ne nose.

Foto: Privatna arhiva

Glumac Slavko Kalezić istakao je da mu nije važno da li je garderoba markirana.

– Kupujem svuda gdje mi se dopadne. Ako treba da biram, odabrao bih kvalitet. Svakako, smatram da se kvalitet i vizuelni utisak mogu uskladiti – kazao je.

Kako je dodao, nema vremensku odrednicu za obnavljanje garderobe.

– Sve je to relativno kod mene, ali ono što više ne nosim dajem u humanitarne svrhe – poručio je Kalezić.

Foto: Privatna arhiva

Novinarka Maja Abramović garderobu uglavnom kupuje u inostranstvu.

– Dosta putujemo pa nekako glavne stvari uvijek kupimo tom prilikom. Nije mi bitno da je garderoba markirana. Naravno, lijepo je imati i dobre komade ali svakako da nije presudno. Često nosim kombinacije i jednog i drugog, i smatram da je stil ključan u svemu tome – kazala je.

U moru garderobe pristupačne svima danas je vrlo lako primijetiti i razaznati šta je dobro, a šta ne, priča Abramović.

– Isključivo uzimam stvari koje prijaju i mojoj koži i da je u pitanju dobar kvalitet. Kako za nas odrasle, isto je i za djecu – istakla je.

Kao i većina žena voli često da kupi po nešto, a od kad ima djecu više je to za njih.

– Iako i muž i ja znamo da pretjeramo, ali volimo i kad smo već u mogućnosti, što da ne. Jedva čekam da  moje dvije kćerke počnu da nose neke komade i to je čar dobrih i kvalitetnih stvari, jer traju i mogu se nositi kroz generacije – poručila je Abramović.

Foto: Privatna arhiva

Influenser Filip Petrović garderobu koju više ne nosi voli da poklanja bliskim ljudima, a vrlo često i donira onima kojima je potrebna.

– Na parkingu TC Big Fashion postoje kontejneri za doniranje garderobe i apelujem na sve one koji ne znaju šta sa iznošenom garderobom da rade, da je fino upakuju i isporuče tamo – istakao je.

Garderobu kupuje svuda, ima par omiljenih radnji u koje uvijek prvo ode, kao i nekoliko sajtova za onlajn naručivanje.

– Takođe, kad god sam u inostranstvu, volim da izdvojim vrijeme i obiđem butike kako bih pronašao neki unikatni komad garderobe. Nije mi važno je li pitanju jaki brend, već da je kvalitetno, da mi lijepo stoji i da je u mom stilu – dodao je.

Smatra da kvalitet i vizuelni utisak jedno bez drugog ne idu.

– Dobar kvalitet se prepoznaje i doprinosi vizuelnom utisku, dok loš kvalitet garderobe odmah vizuelni utisak kvari, tako da je kvalitet (dobar kroj, materijal) zapravo preduslov da se dobro osjećate i da dobro izgledate u tome što nosite – kazao je.

Hobi kojim se bavi zahtijeva da iznova smišlja i nudi modne kombinacije.

– Vješto “recikliram” već nošene odjevne komade pa se trudim da garderobi produžim rok upotrebe. Kupujem, paaa… kad god mi zatreba! Nemam neko pravilo ili tempo, trudim se da budem racionalan i ne volim da se zatrpavam stvarima – objasnio je Petrović.

Foto: Boris Šekularac

Violinistkinja Verica Čuljković već godinama sve češće ima nove saradnje sa određenim brendovima, tako da nerijetko na svojim nastupima nosi njihove haljine ili druge odjevne komade.

– Prilike i moja kretanja često su jako različita, a ujedno sam i kupoholičar, pa garderobu kupujem stalno i svuda, kako na putovanjima tako i online. Kada stignu nove kolekcije obiđem određene i butike kod nas, često me i pozovu da mi kažu da je stiglo nešto što bi meni dobro stajalo na nastupima – istakla je.

Kako kaže, nije joj bitno da li je nešto markirano, već da li joj se u potpunosti sviđa.

– Vrlo sam izbirljiva kada su u pitanju materijali, kroj, kvalitet šivenja i slično. Jedino što se nikada neće desiti je to da nosim kopiju bilo čega. Smatram da je nošenje kopija obična laž i prevara, tačnije lažno predstavljanje i stvar velikih kompleksa – priča Čuljković.

U njenom privatnom životu i tom “odjeljku garderobera” kvalitet uzima prvo i eliminaciono mjesto pri izboru.

– Estetika mi je ujedno jako važna, dok kada je u pitanju scena nekada znaju da se dogode situacije gdje će se staviti akcenat na vizuelni utisak čak iako je u pitanju nešto što ne bih nosila u suprotnom – dodala je.

Garderobu je obnavljala prečesto, tako da je skoro odlučila da podvuče crtu.

– Smatram da je to i greška i problem neke vrste. Od skoro se trudim da kupujem manje, a pametnije, što ujedno dovodi do toga da mogu da se odlučim i za neke ozbiljnije komade, aksesoare i obuću – poručila je.

Staru, ondosno ranije kupljenu, a često nenošenu garderobu, poklanja.

– Neke dizajnerske ili meni jako drage komade naravno čuvam, a ostalo konstantno pakujem i šaljem, pa tek tada shvatim koliko ustvari kupujem. Ista je priča i sa garderobom mog sina – zaključila je Čuljković.

N. Petrović