Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

JPNPCG: Besplatan ulaz u nacionalne parkove povodom Dana nezavisnosti

Foto: NPCG

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) saopštilo je da će, povodom Dana nezavisnosti, 21, maja ulaz u nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije biti besplatan.

– Ovo je prilika za sve građane da dane praznika provedu u prirodi, uživajući u aktivnostima kao što su kajakarenje, vožnja čamaca, pješačenje, rafting, planinarenje, biciklizam… – predlog je NPCG-a.

Kažu da interesovanje za boravak u zaštićenim područjima iz godine u godinu raste, pa je od početka godine do 12. maja nacionalne parkove posjetilo skoro 85 hiljada turista, što je za 28 odsto više nego prošle godine.

–  U ovom periodu ostvaren je prihod od prodaje ulaznica koji je za oko 65 odsto veći u poređenju sa istim periodom 2023. godine. Podaci koje imamo sa terena pokazuju rast broja posjeta, a samim tim i prihoda od prodaje ulaznica, što smatram da je rezultat odgovornog poslovanja preduzeća. Sve aktivnosti koje smo u prethodnom periodu preduzeli dovele su upravo do stabilizacije finansija preduzeća. Statistika nas ohrabruje i već sada možemo govoriti da će pozitivni trendovi iz 2023. biti nastavljeni i ove godine – rekao je direktor JPNPCG-a Vladimir Martinović.

Dodao je da je veliko zalaganje i rad svih zaposlenih u parkovima i Upravi doprinijelo pozitivnim rezultatima i rekordima koje je ovo preduzeće premašilo prošle godine, te da očekuje da će i 2024. biti još jedna uspješna poslovna godina.

– Naš primarni zadatak je očuvanje prirode, što je i prioritet rada Uprave i parkova. Prethodnih dana preduzeli smo aktivnosti koje se tiču obavještavanja javnosti o štetnosti korišćenja kvadova, kros motora i dronova u nacionalnim parkovima, a u saradnji sa drugim nadležnim organima preduzećemo sve aktivnosti kako bi iste i spriječili. Završen je i ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero. Uložili smo velike napore u borbi protiv krivolova i rezultati su više nego vidljivi na samom terenu, a posebno nas raduje podrška koju dobijamo od savjesnih privrednih i sportskih ribolovaca – istakao je Martinović.

Kazao je da intenzivno rade na zaštiti šuma od potkornjaka i da će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na rješavanju ovog problema.

– Moram istaći da su društveno odgovorne kompanije i NVO sektor prepoznale naš rad i rezultate, pa se možemo pohvaliti da smo u prethodnom periodu ostvarili saradnje koje za cilj imaju zaštitu prirodnih dobara parkova, ali i promociju. Među našim partnerima su Crnogorski Telekom, Crnogorska komercijalna banka, Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju- TIKA, Eko Fond, Grawe osiguranje, ali i mnogi drugi koji su kroz svoje aktivnosti ukazali na značaj zaštite nacionalnih parkova i promociju najvrijednijih područja naše zemlje – rekao je Martinović.

U susret praznicima podsjećaju građane na povoljnosti koje mogu ostvariti kupovinom godišnje ulaznice za svih pet nacionalnih parkova.

– Uz ovu ulaznicu koju na naplatnim punktovima i online možete kupiti po cijeni od 13,50 eura dobijate mogućnost da neograničen broj puta tokom 2024. godine posjetite Durmitor, Biogradsku goru, Prokletije, Skadarsko jezero i Lovćen. Takođe, obavještavamo javnost da akcija Cashback u iznosu od 50 odsto koja je pokrenuta u saradnji sa CKB bankom još traje. Ova akcija odnosi se na prvih 2000 prodatih ulaznica koje će uz plaćanje CKB Visa karticama biti dostupne građanima po cijeni od 6.75 eura na našem sajtu www.nparkovi.me – kažu u Nacionalnim parkovima Crne Gore.