DRUŠTVO PREPORUKA

ALARMANTNO: Broj vakcinisanih predškolaca na istorijskom minimumu

Ilustracija

Broj predškolske djece koja su vakcinisana makar jednom dozom MMR vakcine u Crnoj Gori na istorijskom je minimumu i iznosi svega 22 odsto, konstatovano je juče na sjednici Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, piše Pobjeda.

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun je kazao da je antivakserska kampanja jedan od ključnih razloga malog obuhvata vakcinacije, te da je zbog toga edukacija ključna.

Odboru za zdravstvo su prisustvovali i direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević, direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić, predstavnik UNICEF-a dr Senad Begić i sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Milena Cojić.

Sjednica Odbora je zakazana na zahtjev zdravstvenih institucija, kako bi se pronašla nova zakonska rješenja, ali i modeli povećanja obima vakcinisane djece.

Da bi se epidemija malih boginja spriječila, neophodan je obuhvat od 95 odsto, a Crna Gora je daleko od toga.

Dr Laušević je istakao zabrinjavajući podatak da u crnogorskim vrtićima ima više od 30.000 nevakcinisane djece, što otvara veliki prostor za pojavu epidemije, koja je proglašena u susjednim zemljama.

Prema podacima koje je iznio ministar Šimun, u Crnoj Gori su zasad zabilježena tri obolijevanja od morbila, od kojih je za dva utvrđeno da su importovana iz Bosne i Hercegovine u kojoj je proglašena epidemija. Nijedno od te djece nije bilo vakcinisano.

Dr Jevto Eraković saopštio podatak da je Crna Gora 2021. godine bila najgore pozicionirana država u svijetu kada je riječ o obuhvatu MMR vakcinacijom.

– Ne mogu da vjerujem da jedan zdravstveni sistem koji dobije tu informaciju, sve što je uradio je da u narednih nekoliko godina postigne još manji procenat – kazao je dr Eraković.

Predstavnici zdravstvenog sistema ukazali su da je neophodna izmjena zakonske regulative iz oblasti imunizacije, jer svi napori koje su do sada uložili ne donose veći obuhvat vakcinacije MMR-om.

Kada je riječ o kaznenoj politici, ona je neadekvatna, jer roditelji plaćaju novčane kazne jednom i to se nije pokazalo djelotvornim.

Ministar Šimun je naglasio da restriktivne mjere treba da budu posljednja opcija. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja formiralo multisektorsku grupu za izmjenu zakonske regulative u oblasti sprovođenja imunizacije.

Direktor IJZCG dr Laušević je kazao da je jedini način za rješavanje niskog stepena imunizacije izmjena zakona.

– Kod nas je vakcinacija obavezna, ali čini mi se više onako formalno. Podaci nam govore da nije obavezna i da se ne trpe nikakve sankcije – zaključio je Laušević.

Dr Laušević istakao je da roditelji neopravdano odlažu imunizaciju zbog raznoraznih priča, prvenstveno zbog autizma, za što je naučno dokazano da nije povezano.

On je kazao da je u Crnoj Gori bolja situacija u odnosu na okruženje, kada je riječ o broju oboljelih, ali i da su ,,bezbjedne vakcine, da postoje ljudski resursi, kontinuirana edukacija zdravstvenih radnika i stanovništva…“

– I pored svega toga i dalje imamo problem odlaganja imunizacije – upozorio je dr Laušević.

Ukoliko dođe do epidemije malih boginja, Crna Gora ima apsurdnu sreću što je Dječija bolnica napravljena davne 1962. godine, pa se sastoji iz paviljona koji obezbjeđuju zaseban ulaz i izolaciju. To se moglo zaključiti po riječima direktora Instituta za bolesti djece dr Velibora Majića.

Ekspert UNICEF-a dr Senad Begić je kazao da stvari koje su urađene nedavno predstavljaju iskorak u odnosu na zemlje okruženja.

– A to je velika transparentnost koju IJZCG radi, što nema nijedna zemlja u regionu, da se prate podaci u realnom vremenu – naglasio je on.

Izvor: Pobjeda