DRUŠTVO PREPORUKA

GUJIĆ: Nije realno očekivati pad cijena stanova

Gujić

U Crnoj Gori u narednom periodu nije realno očekivati pad cijena stanova, saopštio je predsjednik Odbora Udruženja građevinarstva u Privrednoj komori Mile Gujić, i dodao da je teško prognozirati kakva će biti dalja dinamika po tom pitanju.

-U ovom trenutku je jako teško prognozirati šta će se desiti sa cijenama. Mislim da nema ekonomske logike da dođe do pada cijena nekretnina. Moguće da dođe, i možda već imamo, blagi pad tražnje u ovom trenutku, ali ne i pad cijena. Ukoliko se nastavi pad tražnje, moguće da će cijene ostati na sadašnjem nivou i da neće biti dramatičnih skokova, ali ja u skorije vrijeme ne vjerujem da će doći do pada cijena- kazao je Gujić u intervjuu agenciji Mina-business.

On se osvrnuo na podatke za prva tri kvartala prošle godine, kada je u izgradnji bilo 1,48 hiljada stanova sa ukupnom kvadraturom nešto preko 100 hiljada kvadrata. Na nivou godine, to je otprilike nekih dvije hiljade stanova.

-Ta količina izgrađenih stanova nije dovoljna da zadovolji potrebe, ne samo građana Crne Gore, nego i stranih kupaca, koji su umnogome doprinijeli skoku tih cijena, pored svih ostalih faktora. Tako da je jako teško prognozirati šta će se dešavati, ali ovo je moje mišljenje na osnovu iskustava koje imamo – naveo je Gujić.

Prema podacima Monstata za četvrti kvartal prošle godine, prosječna cijena kvadratnog metra stanja u novogradnji u Crnoj Gori je iznosila 1,79 hiljada eura, a u Podgorici 1,86 hiljada eura. Na tržištu se pad cijena stanova očekivao krajem prošle i početkom ove godine, međutim to se nije desilo.

On je objasnio da u Crnoj Gori ima puno stranaca i da je zbog rata u Ukrajini dosta ljudi iz te zemlje došlo, tražeći utočište. Njihovim odlaskom, krajem prošle i početkom ove godine, očekivalo se da će doći do pada cijena nekretnina.

-Međutim, to se nije desilo. Umjesto njih došli su Turci, Njemci, Poljaci, Izraelci. Crna Gora je postala, pogotovo primorski dio, jedno atraktivno tržište, kako za život, tako i za biznis – kazao je Gujić.

Izvor: Agencija Mina/ portal Vijesti