DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORIČKI VODOVOD: Građani duguju 3,1 miliona eura

Podgoričko preduzeće ,,Vodovod i kanalizacija” u ozbiljnoj je finansijskoj situaciji, a građani po osnovu neplaćenih računa za vodu duguju 3,1 miliona eura.

-Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati – kazali su Gradskom portalu iz ovog preduzeća.

Višak zaposlenih

Pored ostalih naslijeđenih akumuliranih obaveza po različitim osnovama, višak zaposlenih je, kako kažu, jedan od problema sa kojim se rukovodstvo Vodovoda susrelo po preuzimanju funkcija.

-Primjena usvojenog granskog kolektivnog Ugovora krajem prethodne godine i povećanje zarada dodatno iscrpljuju ograničena finansijska sredstva i usporavaju poslovni ciklus, odnosno izmirivanje ostalih obaveza. Sa jedne strane, u Društvu je prisutan prekomjeran broj zaposlenih u administrativnom dijelu, angažovanjem velikog broja visokoškolskog kadra, dok je manjak zaposlenih prisutan u stručnom inženjerskom segmentu, kao i u operativnom dijelu, odnosno na pozicijama koje pokriva niže kvalifikovani kadar – kazali su iz Vodovoda i kanalizacije.

U Vodovodu je angažovano 549 zaposlenih, a to je, kako navode, preko 20 zaposlenih manje u odnosu na treći kvartal prethodne godine.

Troškovi zarada nakon usvajanja Granskog kolektivnog ugovora na mjesečnom nivou porasli su za 120.000 eura, pa umjesto 530.000 koliko je izdvajano u ranijem periodu, za plate se sada mjesečno daje 650.000 eura, što je za godinu dana preko sedam miliona eura.

Ističu da Društvo i pored izraženih problema sa likvidnošću, usljed nagomilanih obaveza iz prethodnog perioda, redovno izmiruje obaveze po osnovu zarada zaposlenih.

Dugovanja prema Vodovodu 3,6 miliona

Ukupna dugovanja fizičkih i pravnih lica do kraja marta ove godine je 3,6 miliona eura, od čega se 3,1 milion eura odnosi na fizička, a 525.000 eura na pravna lica.

U 2023. pokrenuto je 1.270 postupaka prinudne naplate, od čega se 1.135 postupaka odnosi na fizička lica, a 135 postupaka na pravna lica, kojima je zakonski obezbijeđen dug od zastare u iznosu od 427.150.

Izvor: Portal RTCG