DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Foto: IJZCG

Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

– Zbog opasnosti od nastanka epidemije prioritet je vakcinacija protiv morbila, zauški i rubele. Na vakcinaciju se pozivaju sva djeca od navršene jedne do navršenih 18 godina koja nisu primila potreban broj doza vakcine shodno uzrastu – navodi se u saopštenju IJZCG.

Potpuna vakcinacija protiv morbila, kako ističu, podrazumjeva vakcinaciju sa dvije doze kombinovane vakcine (protiv morbila, zauški i rubele) Prva doza se daje odmah nakon navršenih godinu, a druga pri polasku u školu.

Ukoliko se kasni sa vakcinacijom, potrebni broj doza treba nadoknaditi shodno uzrastu. Kod djece pri polasku u školu ili koja već pohađaju školu, a nisu primila nijednu dozu vakcine do sada treba aplikovati dvije doze u razmaku ne kraćem od četiri sedmice, savjetuju u IJZCG-u.

Osim vakcinacije protiv morbila, u predviđenim terminima moguća je i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Podsjećaju da je omogućena vakcinacija djevojčica i dječaka od devet do 18 godine, te da je do sada kompletiralo ili započelo vakcinaciju više od 8.700 osoba.

– Roditelji koji su ostavili validan broj telefona kod svog izabranog ljekara dobiće i SMS poruku podsjećanja za vakcinaciju, ali nezavisno od toga da li su dobili poruku ili ne, pozivamo ih ovim putem da iskoriste priliku i zaštite svoju djecu – kažu u IJZCG-u.

Bez medicinske kontraindikacije navedene pisanim putem od strane ljekara ne treba odlagati vakcinaciju, jer odlaganje produžava period tokom kojeg su djeca nezaštićena.

– Potrebno je i da svi zdravstveni radnici insistiraju na pravovremenoj vakcinaciji davajući snažnu preporuku da se vakcinacija ne odlaže i da se sprovede na vrijeme. Pravovremena vakcinacija pravi ključnu razliku kada je u pitanju očuvanje života i zdravlja od infektivnih bolesti. Svako odlaganje može dovesti do ozbiljnih posljedica posebno u situaciji kada smo registrovali prve slučajeve obolijevanja od morbila u našoj zemlji – zaključuje se u saopštenju IJZCG-a.

Mn.M.

Leave a Reply