ART PREPORUKA

TIVAT: Prijave za učešće na Međunarodnom takmičenju gitarista do 20. maja

Osamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održaće se od 30. maja do 1. juna u Centru za kulturu Tivat.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije – solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, a koje su podijeljenje na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom. Prijave se šalju do 20. maja u ponoć na mejl adresu montenegro.competition@gmail. Na sajtu guitarmontenegro.com zainteresovani mogu pronaći pravilnik sa propozicijama takmičenja, kao i prijavni formular.

I ovoga puta festival pored takmičarskih, uključuje i koncertne aktivnosti. U oficijelnom dijelu programa, 31. maja sa početkom u 20h, na velikoj sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće Duo „Kalem“ iz Srbije. Dvojac koji čine Stefan Ilić (glas i violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara) izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odjevenu u novo ruho. Njena ljepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasljeđu koje ovo podneblje čuva.

Drugi koncert ovogodišnjeg izdanja prirediće poznati slovenački gitarista, Mak Grgić. Svjetski poznat, čak dva puta nominovan za čuvenu Gremi nagradu, Grgić je u New York Times-u opisan kao „maštovit, nadaren i izražajan“, a u Washington post magazinu kao „gitarista kog treba držati na oku“. Inovativni je muzičar, čije šaroliko djelovanje obuhvata djela etno nasljeđa Balkana, avangardnu, klasičnu muziku, kao i filmska ostvarenja. Kao solista i saradnik, Mak u prosjeku ima osamdeset pet nastupa godišnje. U Tivtu će nastupiti 1. juna u sali DTV Partizan, takođe u Centru za kulturu.

Ulaz na oba koncerta je slobodan. Festival realizuje Anagastum Guitar Society, uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Mn.M.

kud duga

Leave a Reply