DRUŠTVO PREPORUKA

ČINI DOBRO: Uspješna realizacija projekta „Srednjoškolski zeleni angažman“

U Srednjoj stručnoj školi „Spasoje Raspopović“ prethodnih pet mjeseci je realizovan projekat „Srednjoškolski zeleni angažman-Čini dobro recikliraj i kompostiraj“, koji je sprovela Fondacija „Čini dobro“ u partnerstvu sa CKB.

Tokom prethodnih pet mjeseci, preko 200 naših učenika i zaposlenih uključilo se u projekat koji je imao za cilj informisanje i edukaciju usmjerenu ka stvaranju i njegovanju ekološke svijesti i ekološkog ponašanja, usvajanja principa cirkularne ekonomije, te podsticanje kreativnosti u proizvodnji predmeta od otpada.

– Uspješna saradnja sa fondacijom Čini dobro i realizacija ovog projekta predstavlja još jedan korak u cilju podizanja svijesti naših učenika o potrebi zaštite životne sredine i afirmaciji naših obrazovnih programa. Realizovane aktivnosti uključivale su učenike nekoliko obrazovnih programa – Tehničar zaštite životne sredine, Grafički tehničar i Agrotehničar kao i učenike-članove Eko odbora. Veliki broj učenika aktivno je učestvovao u radionicama o reciklaži i kompostiranju a poseban benefit je opremna koju nam je donirala fondacija sa svojim partnerima. Uz pomoć 3D štampača i kompostera kontinuirano ćemo raditi na reciklaži plastike i biorazgradivog materijala dok klupe od reciklirane plastike uveliko krase holove naše škole – istakao je Vesko Mihailović, direktor SŠS „Spasoje Raspopović“.

Idejni tvorac Projekta, Fondacija ,,Čini dobro”, prepoznala je, dodaje, ,,našu Školu kao ustanovu sa kvalitetnim nastavnim kadrom i obrazovnim programima koji pružaju različite mogućnosti učenicima“.

– Kada znate da pozitivno utičete na promjenu svijesti i navika kod đaka, kada im pružite mogućnost da iskažu svoju kreativnost i inovativnost, kada vidite njihov napredak i konkretan rad, tada znate da je vaš projekat uspješan. Upravo sve ovo je postignuto projektom “Srednjoškolski zeleni angažman-Čini dobro recikliraj i kompostiraj”. Projektom smo, pored edukacije, doprinijeli i stavaranju kvalitetnijih uslova za nastavne i vannastavne aktivnosti, dodjelom PETKA, 3D štampača, kompostera, što će svakako biti značajno za đake, ali i veoma kvalitetan nastavni kadar u Školi. Dodatni benefiti ovog projekta se ogledaju u donaciji eko kompostera, četir eko kante i četiri eko klupe, za čiju proizvodnju je u 3D sobi utrošeno oko 370 kg plastike koja je sakupljena u našoj prirodi – istakla je Marija Jovović, direktorica Fondacije „Čini dobro“.

Biti dio inicijative koja osnažuje mlade da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti okoline predstavlja privilegiju i odgovornost koju s ponosom prihvatamo, rekao je Nemanja Đurašković, direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije CKB-a.
– Kroz podršku mladima, CKB nije samo finansijski partner, već i dio zajednice koja marljivo radi na stvaranju bolje budućnosti. Naša posvećenost očuvanju okoline nije samo poslovni imperativ, već i moralna obaveza prema budućim generacijama. Tu smo da budemo podrška mladima u njihovom putu ka održivijoj budućnosti, vjerujući u njihovu snagu i sposobnost da donesu pozitivne promjene – kazao je Nemanja Đurašković, direktor Odjeljenja za marketing i komunikacije CKB-a.

Završni događaj Projekata će biti organizovan u Školi sredinom maja, kada će javnost biti u prilici da se upozna sa konkretnim postignućima naših učenika.