MODA PREPORUKA

MODA: Preminuo Roberto Kavali

Foto: X

Slavni italijanski modni kreator, Roberto Kavali, preminuo je danas u 83. godini.

List “Korijere dela sera” objavio je da je Kavali bio dugo bolestan, prenosi “Sputnik”.

Roberto je rođen 1940. godine u Firenci. Otac mu je bio nadzornik u rudniku i veoma rano je ostao bez njega.

Njegova majka Marčela je bila krojačica, a njen otac je bio čuveni slikar impresionista Đuzepe Rosi (Giuseppe Rossi) čija djela su i dan-danas izložena u firentinskom muzeju (Ufizzi). Na njegov život i život njegove sestre veoma je uticala majka, jer ih je ona takoreći sama podigla, a to je ostavilo dubok trag u njihovom karakteru. Godine 1957. upisuje Akademiju umjetnosti dvoumeći se da li da slijedi dedine stope i postane slikar ili da postane arhitekta što ga je privlačilo.

Robertova sklonost ka pitonima i blistavim životinjskim printovima učinila ga je miljenikom međunarodnog džet seta decenijama.

Italijanski dizajner je prvi put lansirao svoj brend 1970. godine i razvio inovativni proces štampe na koži i traperu, izgrađujući globalni modni biznis sa svojim hrabrim animalističkim printovima, džinsom ukrašenim draguljima i seksi haljinama.

Njegove modne kombinacije su 70-ih godina prvi put nosile zvijezde kao što su Sofia Loren i Brigitte Bardot, a kasnije su njegove kreacije nosile i Dženifer Lopez, Kim Kardashian i druge svjetske zvijezde.

Švedska manekenka Sandra Nilsson, koja je 45 godina mlađa od njega, bila mu je partnerka od 2014. godine. Prošle godine je postao otac po šesti put, kada je par dobio dječaka.

Izvor: Telegraf.rs/ Klix.ba