MAGAZIN PREPORUKA

ŠTA GRAĐANI KUPUJU KUĆNIM LJUBIMCIMA: Stranci izdvoje i 200 eura za grebalicu

 

Za kućnog ljubimca je potrebno da se izdvoji oko 50 do 100 eura na mjesečnom nivou, ako vlasnik ili vlasnica želi da brine o njemu kako treba, reklo je za portal MNE magazin nekoliko prodavaca podgoričkih radnji za kućne ljubimce.

Kažu nam da cijene hrane i svega ostalog, uključujući poslastice, igračke, preparate za higijenu variraju, te da ima onih koji su prilagođeni za svačiji džep. Naši sugrađani se, ipak, prema njihovim riječima, ne odlučuju da izdvoje novac za pse kupujući najkvalitetnije proizvode. Radije pribjegavaju onim koji imaju niže cijene, ali to ne rade i stranci.

-Stranci ne gledaju koliko šta košta. Na primjer, izdvoje bez problema za grebalicu 200 eura. Naši sugrađani to ne kupuju – rekla je jedna prodavačica koja radi u radnji U dijelu grada preko Morače.

Prodavci su nam ispričali i da su primjetili da samci izdvajaju više novca za potrebe kućnih ljubimaca.

-Oni će prije kupiti hranu i neke druge sitnice za svoje mačke, nego za sebe. O tome nam pričaju – kazala je prodavačica.

Kada je riječ o ishrani, u ponudi su različiti proizvodi. Kilogram hrane košta od dva do oko deset eura. Prodavci objašnjavaju da je važno da se kupuje kvalitetnija hrana, jer ona ima sve potrebne proteine za pse. Kažu da građani kupuju onu manjeg kvaliteta, te da onda miješaju i sa domaćom hranom.

-Na primjer, kada je hrana slabijeg kvaliteta, dajete tu vrstu psu kroz tri obroka, a od kvalitetne je dovoljan jedan, jer je visoko proteinski, kaloričan. Ne morate ništa da dodajete, nikakve dodatne suplemente da kupujete – kažu prodavci.

Koliko dugo može da traje kilogram hrane, prodavci kažu da sve zavisi od uzrasta psa, da li je riječ o manjem psu, srednjem ili velikom. Kilogram hrane za štene se može kupiti za oko deset eura, a količina koja treba da mu se da zavisi od toga i koliko je aktivan. Ako je, kako navode, miran, jede 60 grama.

Cijene svih ostalih proizvoda variraju. Tako se, na primjer, ogrlice mogu kupiti za oko pet eura, ali ima u ponudi i onih koje koštaju više od 40.

-Tako je za sve. Imamo raznu ponudu, a kupci se, ponavljam, uglavnom odlučuju za nešto što je povoljno. Kada im kažete cijenu skupog proizvoda, samo se nasmiju – rekla je prodavačica.

Provjerili smo i koliko košta šišanje pasa – od 25 do 35 eura.

Pojedini veterinari, s druge strane, poručuju da troškovi za pse nijesu veliki, posebno u početku, kada neko počne da se brine o malom psu. Kažu da je nužno, ako pas nije vakcinisan, da se očisti od parazita, a onda da se dovede na vakcinaciju. Vakcina košta 15 eura i potrebno je da pas primi takve tri vakcine.

N.Đ.