Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

OŽIVLJAVANJE DUNAVSKE REGIJE: Inovativni pristup kulturnom turizmu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) započela je sprovođenje projekta #RomansWineDanube u okviru kojeg su predstavnice NTO CG, uz ostale partnere na projektu, prisustvovale prvom sastanku u Nyíregyházi, u Mađarskoj u periodu od 04. do 05. aprila 2024.

Riječ je o projektu koji je finansiran kroz Interreg Program za Dunavski region 2021-2027, a čiji je opšti cilj podsticanje socio-ekonomskog razvoja u Dunavskoj regiji primjenom koncepta saradnje u razvoju kulturnog turizma. Kroz ovaj projekat biće kreirani novi transnacionalni turistički proizvodi i unaprijeđeno upravljanje turističkim destinacijama uz pomoć inovativnih i inkluzivnih rješenja. Projekat je fokusiran na inovativan socijalni i zajednički pristup turizmu, sa posebnom pažnjom na marginalizovane grupe kao što su migranti, žene i mladi.

Predstavnici vodećeg partnera na projektu, Dunavskog centra za kompetenciju, su tokom prvog dana sastanka predstavili ključne elemente projekta kao što su sertifikovana kulturna ruta ,,Put rimskih careva i dunavski put vina”, uspješno upravljanje turizmom, različiti turistički proizvodi, istraživanje i umrežavanje. Detaljno su razmotreni i ciljevi projekta, koji uključuju valorizaciju sertifikovane evropske kulturne rute, implementaciju inovativnih i participativih modela saradnje, kao i povećanje pristupa tržištu i održivu komercijalizaciju.

Pored predstavljanja projekta, predstavljene su i aktivnosti koje će partneri na projektu zajednički realizovati u trajanju od 30 mjeseci, odnosno do juna 2026. godine.

– NTO CG je u okviru ovog projekta zadužena za oblikovanje specifičnih turističkih itinerera, kreiranje smjernica za razvoj turističkih proizvoda zelenog turizma i pružanje podrške turoperatorima koji su strateški partneri na projektu, za kreiranje transnacionalnih turističkih paketa usmjerenih na zeleni turizam, te za intenzivnu promociju ovih jedinstvenih iskustava – saopšteno je iz NTO CG.

Danko Ćosić, direktor programa i predstavnik Vodećeg partnera Dunavskog centra za kompetenciju iz Srbije, naglasio je značaj projekta #RomansWineDanube kao ključnog koraka ka jačanju saradnje među partnerima iz različitih zemalja Dunavske regije. Dodao je da će ovaj projekat omogućiti integraciju inovativnih pristupa u upravljanju turizmom i stvaranju transnacionalnih turističkih proizvoda, što će doprinijeti održivom razvoju regiona.

Projekat ,,#RomansWineDanube“ predvodi Dunavski centar za kompetenciju iz Srbije, pored NTO CG, partneri na projektu su i Naučno-istraživački centar Bistra Ptuj iz Slovenije, Tehnički univerzitet u Košicama iz Slovačke, media k GmbH iz Njemačke, Regionalni istorijski muzej Ruse iz Bugarske, Opština Alba Iulia iz Rumunije, Neprofitno društvo za upravljanje kulturnom baštinom Zsolnay iz Mađarske, HARFA iz Mađarske, Narodni muzej ,,Zaječar” iz Srbije, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije iz Hrvatske, Nacionalna turistička organizacija Ukrajine i Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije iz Bosne i Hercegovine.

Pridruženi partneri iz Crne Gore su Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica i Montenegro Adventures, navodi se u saopštenju PR služba Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.