BILI SMO MODA

SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: Umjetnost i tradicija na pisti

Druge večeri Somersby Fashion Week Montenegra na Imanju Knjaz, u okviru Ami Hotel Petrovac-Budva Fashion Nighta, prikazane su kolekcije Amine Hasanbegović, Milene Vujačić, Lidije Burić, Zvjezdica by Valentina Mitrović, Sanele Đoković, To Be by sestre Tahirović, Chersea i studenata prve godine Modnog dizajna na UDG-u.
Nina Žižić predstavila je pjesmu ,,Paranoičan”, a Bane Nedović spot i pjesmu ,,Ti samo idi”.
Dizajnerka iz Novog Pazara Amina Hasanbegović otvorila je program najnovijom kolekcijom ,,Sa druge strane jastuka”. Unikatnost karaktera predstavljena je kroz 14 haljina, pravih malih remek-djela u bijeloj, boji zemlje i crnoj boji.
– Inspiracija je svuda. U svakom momentu, trenutku, danu, pokretu. Ja ovu reviju posvećujem mom suprugu Rasimu. On je moja najveća podrška i inspiracija sa druge strane jastuka – kazala je Hasanbegović u nedavnom intervjuu za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Tada je i pojasnila da je za Crnogorsku nedjelju mode vežu posebne emocije.
– MFW mi je posebno drag zbog događaja koji mi se desio prije deset godina. Posebne emocije me vežu za njega. Imali smo dogovorenu reviju, radila sam na novoj kolekciji, otvaranju ateljea i na dan kada je trebalo revija da bude, ja sam dobila sina, tada moje drugo dijete. Moj suprug i asistentkinja su se pojavili na reviji, a ja sam pratila dešavanja iz bolničke sobe – rekla je Hasanbegović.
Brend Chersea predstavio se kolekcijom kupaćih kostima, asesoara za dame i majici i šortseva za muškarce. Muzička gošća bila im je Katarina Bogićević.
Milena Vujačić predstavila je kolekciju za muškarce koju je nazvala ,,Quattro Stagioni”. Otvorio je pjevač Bojan Jovović.

This slideshow requires JavaScript.

Zvjezdice by Valentina Mitrović prikazala je kolekciju za djecu pod nazivom ,,Freedom”.
Sanela Đoković predstavila je kolekciju koja je odisala elegantnim spojem tradicije i modernog.
To be by sestre Tahirović prikazale su kolekciju ,,Renesansa” sa džinsom i bijelim i plavim košuljama kao fokusom.
Studenti prve godine Modnog dizajna sa UDG-a odlučili su se za prikaz ,,Unknown Nature” napravljenu od džinsa.
Lidija Burić zatvorila je ovu modnu noć kolekcijom koju je uradila nakon četvorogodišnje pauze. Kroz kolekciju ,,I live my art”, pokazala je kako to ona živi svoju umjetnost.
– Kada kažem ,,živim svoju umjetnost”, znači da je sreća pretočena kroz svaki segment dok stvaram i dajem sebi slobodu da kroz modu zaista osjetim ono najljepše od svega lijepog na putu stvaranja. Često materijal bude i inspiracija i u tom slučaju se možemo igrati. Kod mene su to kombinacije konca, svile, neobične teksture u materijalima koje me asociraju na život, sve što je moguće maštom oplemeniti a da dami lijepo pristaje – rekla je Burić u nedavnom intervjuu za MNE magazin.

This slideshow requires JavaScript.

Boje su, takođe, imale svoju simboliku u ovoj kolekciji – crna za moć i snagu estetike i žuta, boja sunca, koja, po njoj, nosi energiju zdrave žene. Zastupljene su bile još metalik, bijela, pozlaćena, pastel nijansa.
Posebni detalji bili su srca, ruža i leptir i njima je dizajnerka poslala snažnu poruku.
Istakla je da je ruža za nju simbol ženstvenosti i zavodljivosti, posvećen unutrašnjoj ljepoti ženske duše, koja uvijek miriše i mirisnom notom osvaja muška srca, dok je leptir pojam nečega što može preletjeti sve.
Ovo je bila kolekcija, kako je naglasila, za mistične i odvažne, energične dame.

Za nju dobila je gromoglasan i dug aplauz.

U holu Imanja Knjaz goste je dočekala divna kolekcija nakita Tivćanke Branke Krute. Predstavila je ručno rađeni nakit i aksesoar u okviru sopstvenog brenda ,,Fleur B”.
U osnovi svega, kako kaže i sam naziv brenda, bio je cvijet, njegova ljepota, raznovrsnost oblika i boja.
Kruta u izradi kreacija koristi tradicionalni način pletenja, različite vrste konca koji se provlače kroz minđuše, ogrlice i torbe. U sve to doda i ukrasni kamenčić, žicu i cirkon.
Sjutra, završne večeri MFW u 20:30 sati na Imanju Knjaz biće održano Vinarija Velimirović Fashion Night. Kolekcije će prikazati Gianni Calignano, Lisca, Minny for Kids, Montana,  Beneton & Kinder Kids Modeling, Di Line Dijana Radonjić, studenti treće godine Modnog dizajna na UDG-u i Natalia Urbanova-Nurban.

Muzički gosti su Nelly Al Mahmud i Daniel Popović.

Podsjetimo, kampanja nedjelje mode nozi naziv ,,Priroda je moderna”.
Za šminku je zadužena Ljubica Vukčević, oficijalni frizer je Kuća mode i ljepote Zoran, frizure radi Jelena Vukčević, styling Ksenija Đurković, Božica Konatar. Make up: Farmasi,  a hair: Sophie's Beauty Line.
Organizator manifestacije je Modna komora Crne Gore.
B.R.

Foto: B. Šekularac