MODA SLAJDER

ĐANI KALINJANO UOČI SFWM-A: Kolekcija inspirisana prirodom u svim svojim oblicima

Italijanski dizajner Đani Kalinjano vraća se na Somersby Fashion Week Montenegro nakon sedam godina i prikazaće novu kolekciju završne večeri 11. aprila u Event centru Imanja Knjaz u Podgorici.
Kako kaže za MNE magazin, kreacije su inspirisane prirodom u svim svojim oblicima.
Naš sagovornik rođen je u gradiću Nardu i za njega more označava slobodu.
Govorio je i o tome zašto snovi pripadaju posebno ženama, o održivoj modi, ali i o stilu Crnogorki i Crnogoraca.

Vraćate se na Somersby Fashion Week Montenegro nakon sedam godina. Što nam možete reći o kolekciji koju ćete prikazati ovoga puta – inspiraciji kojom ste se vodili pri njenoj izadi, materijalima i bojama koje ste koristili?
– Kolekcija koju ću predstaviti inspirisana je prirodom u svim svojim oblicima. Boje podsjećaju na glavne elemente prirode: tirkizna je boja mora, kojem imam sreću da se divim svaki dan u vedrim sunčanim danima, smaragdna je nijansa šume, zlatna je boja žitnih polja.
Za izradu haljina koristio sam samo prirodne tkanine, organzu, brokat, čisti pamuk.

Na Vašem Instagram profilu vidimo predivne haljine i boje, kao i detalje. Utisak je da su te kreacije inspirisane morem, njegovim nijansama i bogatim podvodnim svijetom. Što more znači Vama?
Za mene more označava slobodu, okrenut moru moj um putuje slobodno, a njegove boje i mirisi postaju stalni izvor inspiracije.
Kako je bilo odrastati u Nardu, sa morem i istorijskim zgradama kao zaleđem?
– Odrastanje u malom gradu je bilo lijepo, jer sam zadržao vezu sa svojim korijenima i tradicijom, dok sam ujedno uvijek osjećao snažnu potrebu da putujem kako bih upoznao nove kulture i proširio svoje vidike.
U prethodnom intervjuu za MNE magazin rekli ste: ,,Snovi pripadaju posebno ženama. Snovi jedne žene ostvaruju se kroz moje kreacije.” Zašto snovi pripadaju posebno ženama?
– Snovi pripadaju ženama, jer su žene senzibilna bića i noseći elegantnu haljinu ostvaruju svoj san da budu jedinstvene i posebne.

Slogan ovosezonskog Somersby Fashion Week Montenegra je ,,Priroda je moderna”. Kakvo je Vaše mišljenje o održivoj modi?
– Moje kreacije su apsolutno održive kako zbog upotrebe samo prirodnih materijala, tako i zbog toga što sam protiv ,,jednokratne” mode; moje kreacije su bezvremenske i mogu ih godinama nositi ne samo majke, već i njihove ćerke, čuvajući njihovu modernost netaknutom.
Često se kaže kako, zbog geografske blizine Italije, žene i muškarci se ovdje oblače poput Italijana, što znači da su u trendu, lijepo su stilizovani, savršeno kombinujući odjevne predmete. Iz Vašeg ugla, kako vidite stil Crnogorki i Crnogoraca, ali i crnogorsku modnu scenu?

– Tokom svog iskustva u Crnoj Gori, zaista sam mogao da vidim da su Crnogorke i Crnogorci veoma elegantni i s pažnjom se odnose prema modi i to zahvaljujući stilistima istančanog ukusa, veoma sličnog italijanskom.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva