DRUŠTVO PREPORUKA

MUP: Za sedam dana registrovana 93 krivična djela

Službenici Uprave policije su, od 1. do 8. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 92 krivična djela za koja će odgovarati 88 fizičkih i dva pravna lica, navodi se u Sedmičnom pregledu aktivnosti policije.

Najveći broj registrovanih krivičnih djela, kako je navedeno, je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 73 djela, dok je policija proaktivnim radom otkrila i 19 krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala.

– U trenutku izvršenja 15 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem svih 15 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 100 posto – navedeno je u saopštenju MUP-a.

Iz MUP-a su kazali da pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 53 osobe, od čega njih 36 zbog krivičnih djela, a 17 zbog učinjenih prekršaja.

– Nedjelju za nama obilježila su tri krivična djela protiv života i tijela, i to jedno ubistvo i dva ubistava u pokušaju, zbog kojih će odgovarati ukupno četiri lica. Osim toga, rasvijetljeno je i teško ubistvo u pokušaju iz prethodnog perioda. Naime, 3. aprila je na putnom pravcu Podgorica-Cetinje u mjestu Meterizi izvršeno ubistvo na štetu R.M (29), a koje je u trenutku izvršenja bilo po nepoznatom izvršiocu. Ubrzo nakon evidentiranog događaja identifikovan je i lišen slobode osumnjičeni H.K (29), dok je zbog krivičnog djela Pomoć učiniocu slobode lišen V.B (32) državljanin Bosne i Hercegovine – kazali su iz MUP-a.

Značajno je, kažu, istaći da je tokom istrage ubistva R.M. rasvijetljeno i krivično djelo teško ubistvo u pokušaju izvršeno 20. novembra 2023. godine, na Cetinju, na štetu I.M. i N.D, a za koje se takođe, sumnjiči H.K.

– Naime, on je navedenog datuma, kako se sumnja, u pravcu oštećenih, dok su se nalazili u vozilu, ispalio jedan projektil iz ručnog raketnog bacača – ukazuju u MUP-u.

Iz MUP su rekli da dva krivična djela ubistvo u pokušaju registrovana su u Baru i Podgorici, zbog kojih su lišena slobode dva lica, od kojih je jedan osumnjičeni maloljetna osoba.

– Službenici kriminalističke policije su oduzeli ukupno četiri komada vatrenog oružja, od čega tri u ilegalnom posjedu – kažu u MUP-u.

Tokom navedenog perioda registrovano je deset krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a, shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, podnijeto je 15 prekršajnih prijava.

– U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati četiri maloljetnika, i to zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju i zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda Specijalnom državnom tužilaštvu policija je podnijela krivičnu prijavu protiv advokata D.D. iz Budve, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo pranje novca. Sumnja se da je D.D. svojim kriminalnim radnjama ,,oprao” oko 2,6 miliona eura – dodaju iz ministarstva.

Policija je, dodaju, prethodne nedjelje podnijela šest krivičnih prijava protiv lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika.

– Osim toga, podnijeto je i 20 prekršajnih prijava protiv 20 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga. Policija je prethodne sedmice zaplijenila oko 95 kilograma opojnih droga. Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela tri krivične prijava protiv tri osobe zbog dva krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i krivičnog djela davanje mita. Koruptivno krivična djela su registrovana u privatnom sektoru – kažu u MUP-u.

Kada je riječ o ekološkom kriminalu, policija je procesuirala jedno lice zbog krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenje, a jedna osoba će odgovarati zbog krivičnog djela šumska krađa.

– Službenici zaduženi za otkrivanje visokotehnološkog kriminala preduzimaju aktivnosti na identifikaciji nepoznatih lica koja su na zvanične mail adrese tri osnovne i jedne srednje škole u Herceg Novom, kao i jedne srednje škole u Budvi uputila mailove čiji sadržaji se odnosio na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama – navodi se u saopštenju MUP-a.

Crnogorska policija je, ističu iz resora, shodno međunarodnim potjernicama, lišila slobode jedno lice, dok je po nacionalnim potjernicima policija je lišila slobode 18 osoba.

– Nedjelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zabilježili 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 16 lice zbog 26 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih osam je lišeno slobode. Tokom prethodne nedjelje policija je izvršila dvije operativno-taktičke radnje „Racija“ u Bijelom Polju i Beranama u četiri ugostiteljska objekta – piše u saopštenju MUP-a.

Navodi se da policija je od 1. do 8. aprila obezbjeđivala četiri javna okupljanja.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju, tokom prethodne nedjelje registrovano je 112 saobraćajnih nezgoda, u kojima je šest osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 38 lake tjelesne povrede.

– Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 310 prekršajnih prijava, izdala 2.793 prekršajnih naloga i lišila slobode 89 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Od ukupnog broja lišenih slobode, 64 vozača su lišena slobode zbog vožnje pod dejstvom alkohola, njih 13 zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a 12 zbog ostalih težih prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima – kažu u MUP-u.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga, policija je izvršila naplatu od oko 37.800 eura.

– Granična policija je od 1. do 8. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 332.051 lice, od toga 169.381 lica na ulazu i 162.670 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 104.103 motornih vozila, 82 plovila, 448 vazduhoplov i 61 voz. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za tri lica jer nisu ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju – navodi se u saopštenju MUP-a.

Službenici Sektora granične policije su podnijeli dvije prekršajne prijave i izdali 113 prekršaja shodno Zakonu o strancima.

– Donijeta su 23 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 31 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 84 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je sedam prestanka privremenih boravaka. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno devet akcija „Stranac“ – zaključuje se u sedmičnom izvještaju MUP-a.