DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Na transplantaciju organa čeka 87 pacijenata, samo deset osoba ima donorsku karticu

Ilustracija

Na transplantaciju organa u Crnoj Gori čeka 87 pacijenata, a samo deset građana u čitavoj državi ima donorsku karticu kojom bi se nakon moždane smrti omogućilo doniranje. Zbog navedenih okolnosti, pacijenti se šalju na liječenje u inostranstvo.

Trenutno se na listi čekanja za transplantaciju organa nalazi 76 odraslih pacijenata, od čega njih 43 čeka transplantaciju bubrega, podaci su Ministarstva zdravlja, objavio je portal gradski.me.

Na listi čekanja za transplantaciju jetre nalazi se 20 pacijenata, na listi čekanja za transplantaciju pluća deset pacijenata i na listi čekanja za transplantaciju srca tri pacijenta. Takođe, na listi čekanja za transplantaciju organa nalazi se 11 djece, od kojih je sedam na listi čekanja za transplantaciju bubrega i četiri na listi čekanja za transplantaciju jetre, kazala je načelnica direkcije za transplantaciju Sandra Damjanović.

Prema njenim riječima, krajem prošle godine uveden je sistem za izdavanje donorskih kartica, ali, uprkos tome, svega deset građana je posjeduje, što pokazuje da je svijest građana još na niskom nivou.

Izdavanja kartice je vrlo jednostavno, objasnila je. Kod izabranog ljekara potpiše se saglasnost za doniranje organa nakon smrti i dobije se kartica, a postupak je u potpunosti opoziv.

– Upravo je razvijanje kadaveričnog programa transplantacije organa, to je program transplantacije od preminulog donora kojem je utvrđena moždana smrt primjenom propisanih procedura, upravo okosnica za rješavanje ovog problema u Crnoj Gori i za podizanje nivoa transplantacionog programa – dodaje Damjanović.

Transplantacija organa se ne obavlja u Crnoj Gori, već se pacijenti upućuju na liječenje u Tursku.

-Jedan od uslova je za nastavak saradnje sa Eurotransplantom, jeste upravo da se ljekari KBCG obuče za obavljanje postupaka transplantacije bubrega. U tom cilju Ministarstvo zdravlja je zaključilo ugovora sa Univerzitetskom klinikom u Minhenu – ističe Damjanović.

Za obuku ljekara za transplantaciju bubrega, prema njenim riječima, opredijeljeno je 750 hiljada eura.

Izvor: gradski.me