SLAJDER ZDRAVLJE

DR ADNA BABAČIĆ POVODOM SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA: Komunikacija između pacijenata i ljekara nije dovoljno razvijena

Na godišnjicu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije, 7. aprila svake godine obilježava se Svjetski dan zdravlja. Dr Adna Babačić, izabrani ljekar za odrasle u podgoričkom Domu zdravlja u razgovoru za MNE magazin kaže da danas, zahvaljujući širokoj upotrebi različitih sredstava informisanja, pacijenti se sve više osvješćuju o važnosti brige o zdravlju, redovnim posjetama izabranom ljekaru, promjeni i korekciji životnih stilova.

Dr Babačić ukazuje na neke od ključnih problema koji se mogu uočiti u svakodnevnom radu.

– Još uvijek nedovoljno razvijena komunikacija između pacijenata i ljekara jer često pacijenti pod uticajem medija mogu podleći smjernicama koje nisu ispravne i ako nema povjerenja, desiće se lutanje i gubljenje značajnog vremena do otkrivanja pravog problema a samim tim i rješavanja istog – poručuje ona.

Kako je kazala, najvažnije je imati povjerenja u zdravstvene radnike kako bi se adekvatno pratilo zdravstveno stanje svakog pacijenta, njegove životne navike, način na koji koristi terapiju i suplemente.

– I za korištenje suplementacije je bitan balans i umjereno unošenje istih – dodala je ona.

Dr Babačić objašnjava da je pandemija korona virusa imala uticaja na svijest građana o zdravlju.

– Dugo smo bili svjedoci strašnih posljedica koje je korona virus sa sobom donio u danima pandemije a koje su uticale na mentalno zdravlje naših građana. Takve informacije i iskustva su uticala na to da pacijenti više povedu računa o češćim posjetama ljekaru, pravilnijem unosu zdravijih namirnica, boljoj fizičkoj aktivnosti. Nažalost, kod pojedinih pacijenata je podstakla samodijagnostiku i samim tim hipohondriju što kod vulnerabilnijih ljudi može dovesti do pojačane anksioznosti – istakla je ona.

Na kraju razgovora dr Adna Babačić poručila je mentalno zdravlje ne smije biti manje važno i da građani uvijek potraže podršku kada treba.

– Zdravlje je najvažnije što imamo i treba se njegovati svakodnevno kroz prevenciju, redovnu fizičku aktivnost, zdrave stilove života i povjerenje u zdravstveni sistem za koji svi vrijedno radimo – poručila je ona.

N. Petrović