ART PREPORUKA

CNP: Gala koncert Fondacije Miloš Karadaglić sjutra na Velikoj sceni

Fondacija ,,Miloš Karadaglić” i Crnogorsko narodno pozorište prirediće sjutra Gala koncert na Velikoj sceni s početkom u 20 sati.

Nastupiće Miloš Karadaglić, zatim prvi stipendisti Fondacije ,,Miloš Karadaglić” sopranistkinja Petra Radulović i violončelista Kosta Popović, uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra. Dirigovaće austrijski maestro Andreas Otenzamer.

Na programu će se naći značajna djela iz svjetske muzičke baštine, obuhvatajući različite epohe – od baroka, preko klasicizma i romantizma, sve do muzike 20. vijeka.

To je bio povod za konferenciju za novinare u CNP-u na kojoj su govorili predsjednik Fondacije ,,Miloš Karadaglić”, crnogorski gitarista svjetskog renomea Miloš Karadaglić, zatim direktor CNP-a Ilija Subotić, ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović i koncert-majstorica Crnogorskog simfonijskog orkestra Slađana Mijović.

– Drago mi je što će, uz brojne premijere, koncert Miloša Karadaglića biti događaj po kojem će se zasigurno pamtiti 70, jubilarna sezona Crnogorskog narodnog pozorišta. Smatram da je riječ o događaju od kapitalnog i posebnog značaja za crnogorsku kulturu – istakao je Subotić, poželjevši svima sjutra dobrodošlicu na koncert.

Ministarka Tamara Vujović kazala je da je ovaj događaj dostojan svjetskih scena zbog svog plemenitog cilja, a rezultat je saradnje Fondacije ,,Miloš Karadaglić”, Crnogorskog narodnog pozorišta, Muzičkog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

– Povod je veoma značajan, jer je Miloš, kako ga svijet umjetnosti najbolje poznaje, ponovo kod kuće, na svojoj prvoj pozornici. Njegova velikodušnost i altruizam, posvećenost Crnoj Gori i kulturi su uvijek bili evidentni, pa su i stipendije drugih talentovanih muzičara iz Crne Gore nastavak jedne lijepe tradicije. Sa sviješću o tome koliko je teško iz male sredine kakva je Crna Gora, bez obzira na ovdašnje kvalitetno muzičko obrazovanje, postati konkurentan i prepoznatljiv u umjetničkom svijetu i sa posebnim senzibilitetom za sunarodnike, Miloš je osnovao fondaciju za podršku mladim muzičkim umjetnicima. Raduje činjenica što Miloš u Crnu Goru ne dolazi samo na odmor već sa željom da pomogne mladim umjetnicima, da svoj uspjeh podijeli sa onima koji su na početku karijere i kojima je potreban podsticaj – rekla je Vujović.

Zahvalni su, dodala je, Karadagliću na raskošnoj karijeri i izuzetnom doprinosu i promociji savremenog crnogorskog stvaralaštva, ,,ali i na velikodušnosti i vizionarstvu”.

– Odrastao sam u vremenima kada imati takav san da jednog dana budete ravnopravan akter na svjetskim muzičkim scenama je bio dalek i nedosanjan. Međutim, moje mišljenje je da upravo u tim situacijama, kada se umjetnik nađe gdje je oko njega teži, komplikovaniji svijet, ta kreativnost i energija upravo u tom momentu izlaze na površinu i daje vam krila da ostvarite ono nemoguće – istakao je Karadaglić.

Dodao je da je ideja za fondacijom veliki, dosanjani životni san, ,,jer taj san stvara novi život, nove ideje ljudima koji i danas stvaraju te velike snove u vremenu koje nije isto kao ono u kojem sam ja odrastao”.

– To je kompleksno i vrlo teško vrijeme koje ne dozvoljava da takve kreativnosti isplivaju na površinu i da nam one budu primjer za budućnost. Ovaj koncert je nešto što mi daje nevjerovatan osjećaj zahvalnosti, prije svega, u svakom smislu, u saradnji sa kolegama iz Muzičkog centra, prijateljem iz svijeta Andreasom koji će dirigovati koncertom, sa našim talentovanim, mladim stipendistima, koji su pokazali zaista nevjerovatan potencijal u svom radu i u koje ja duboko vjerujem da će doći do velikih visina. Veoma sam srećan što ćemo ovim koncertom u Crnogorskom narodnom pozorištu slaviti taj momenat na način koji suptilno i najiskrenije daje primjer i vlada tim primjerom kako dalje na najbolji mogući način – istakao je Karadaglić.

Mijović je rekla da je pravo zadovoljstvo sarađivati sa Milošem Karadaglićem.

– Izuzetan je umjetnik i osoba, sa zavidnom karijerom, priznat i poznat, ne samo kod nas, već i širom svijeta. Zaista smo se radovali ovoj saradnji. Ovaj koncert je poseban iz više razloga, jer biti u ovim hodnicima i na sceni CNP-a zaista budi lijepa sjećanja – kazala je Mijović, podsjetivši da je prije deset godina, kada je stigla u Crnu Goru, prvi put zakoračila u CNP.

Dodala je da joj je drago što su dio ovog projekta i što time podržavaju mlade talente.

B.R.

Foto: B. Šekularac

kud duga