MAGAZIN PREPORUKA

ART: Trideset godina od smrti Kurta Kobejna

Kurt Kobejn (foto: FilmMagic)

Američki grandž muzičar, tekstopisac, gitarista, frontmen grupe ,,Nirvana” Kurt Kobejn preminuo je prije 30 godina.

Njegovo djelo ostalo je da živi, pa se i dan-danas mogu čuti pjesme poput ,,Smells Like Teen Spirit”, ,,Come As You Are”, ,,Lithium”, ,,About a Girl” na radio-stanicama ili vidjeti spotovi na TV ekranima i društvenim mrežama.

,,Smells Like Teen Spirit” bila je vodeća na albumu ,,Nevermind”. A to nebitno postalo je veoma bitno na polju muzike. Kao umjetnik i kao grupa, Kobejn i ,,Nirvana” postavili su standarde i uticali na mnoge bendove i izvođače.

Kobejn je bio povučena ličnost i nikako nije mogao da se izbori sa svime što je slava nosila. Bio je i lošeg zdravlja, pa se tako borio s hroničnim bronhitisom, intenzivnim bolom u želucu, a najveću bitku bio je protiv depresije i mentalnog zdravlja.

Upravo to stanje depresije i introvertnosti, ranjivosti prožimao je Kobejn kroz svoje tekstove i muziku. Društvene teme, te emocija koja se osjećala kroz muziku, tema odvojenosti od svijeta povezivala ga je s milionima slušalaca širom svijeta.

Govorio je protiv rasizma i nejednakosti. Sve to duboko ga je pogađalo.

Čak je i omiljeni njegov film ,,Over the Edge” iz 1975. godine govorio o tome kakav je bio kao ličnost, s obzirom da je tema bila buntovništvo i ta omladina koja se ne snalazi u ovom svijetu.

Tu su i omiljeni pisci Vilijam Barouz, Džek Keroak, Samjuel Beket i Čarls Bukovski.

Volio je da crta i slika i kroz to je govorio o svom unutrašnjem svijetu.

Pocijepane farmerke, flanelska košulja i neočešljana kosa postaće modni trend devedesetih. I te pocijepane farmerke i ta neočešljana kosa govorile su o njemu kao ličnosti.

Foto: Seattle Police Department

Njegov život imao je tragičan završetak. Izvršio je samoubistvo 5. aprila 1994. u 27. godini u svom domu u Lejk Vošington bulevaru u Sijetlu. Na fotografijama koje je policija Sijetla dala na uvid javnosti tek 2016. godine vidi se album ,,In Utero”, zatim oprema za uzimanje heroina, ali i oproštajno pismo napisano crvenim mastilom, te potom tim istim mastilom i probijeno.

B.R.