SLAJDER SPORT

SELEKTOR MARIĆ: Sve više djevojčica zainteresovano za bavljenje fudbalom

Foto: FSCG

Ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore okupila se juče u Podgorici, a 5. aprila ih očekuje prvi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sa selektorom Mirkom Marićem smo razgovarali o stanju u ženskom fudbalu i koliko su djevojčice zainteresovane za ovaj sport.

Marić je kazao za MNE magazin da raduje činjenica što sve više djevojčica počinje da trenira fudbal.

– Predrasude i dalje postoje jer su duboko ukorijenjene u našem društvu. Godine neprihvatanja ženskog fudbala i činjenice da djevojčice podjednako vole ovaj sport kao dječaci uticale su na razvijanje negativnog stava društva prema bavljenju fudbalom kada su djevojčice u pitanju. Ipak, posljednjih godina stvari se mijenjanju i svjedočimo sve većem broju djevojčica koje rado dolaze na treninge i koje fudbal biraju kao sport za sebe – poručio je.

Fudbalski stručnjak ističe da je bitno to što najveći broj djevojčica koje prođu kampove nastavi da trenira svakodnevno i radi na unaprijeđenju svojih znanja i vještina, pa svake godine imamo sve veću bazu.

– Interesovanje djevojčica raste iz dana u dan. Najbolji svjedok tome jeste brojnost na kampovima koje organizujemo za našu najmlađu reprezentativnu selekciju u kojoj okupljamo djevojčice do 15 godina – prije nekoliko godina imali smo svega tridesetak djevojčica, dok je u januaru ove godine u tri grupe bilo stotinu djevojčica. Siguran sam da će se interesovanje nastaviti u narednim godinama i da će broj djevojčica koje se bave fudbalom biti sve veći, a samim tim i rezultati na klupskom i reprezentativnom nivou bolji – dodao je.

Selektor smatra da je posljednjih godina vidljiv napredak ženskog fudbala u Crnoj Gori.

– Definitivno je ženski fudbal bolji nego ranije. Možda se to i najbolje ogleda u rezultatima svih reprezentativnih selekcija. Takođe, tu su i značajni klupski rezultati na koje smo posebno ponosni. Vjerujem da svi koji su uključeni svakodnevno predano rade na unaprijeđenju ženskog fudbala i od srca im čestitam na rezultatima koje su svi zajedno postigli do sada. Međutim, pred svima nama je još mnogo rada kako bi ženski fudbal dodatno unaprijedili i ostvarili nove uspjehe kojima ćemo se svi ponositi – kazao je Marić.

Kako je objasnio, trenerski posao pun je izazova i u tom dijelu nema razlike između muškog i ženskog fudbala.

U petak počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, Crna Gora će prvo dočekati Andoru, zatim i Farska Ostrva. Na pitanje koja su njegova očekivanja, selektor je odgovorio:

– Očekivanja u ovim kvalifikacijama su da pokažemo da smo ostvarili određeni napredak u igri i da damo šansu mladim djevojkama da pokažu da mogu igrati i na najvećem nivou. Pored toga nadamo se da možemo ravnopravno igrati sa svima u grupi i osvojiti što veći broj bodova koji bi nas odveo u baraž za Evropsko prvenstvo.

Na kraju razgovora imao je poruku za navijače.

– Pozivam navijače da dođu u što većem broju i podrže ove djevojke jer su one to zaslužile igrama i odnosom prema dresu koji nose – zaključio je Marić.

Nikolina Petrović