Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POZIV DOKTORANDIMA: UCG raspisuje konkurs za kraće istraživačke boravke u inostranstvu 15. aprila

Foto: UCG

Univerzitet Crne Gore će i ove godine objaviti konkurs za kraće istraživačke boravke u inostranstvu, u trajanju do dva mjeseca, koji će biti objavljen na zvaničnoj internet stranici Univerziteta, 15. aprila 2024. godine, saopšteno je sa UCG-a.

Ova jedinstvena šansa omogućava mladim istraživačima da steknu iskustvo rada na vodećim svjetskim obrazovnim i istraživačkim institucijama, kao i u razvojno-istraživačkim centrima najrazvijenijih kompanija Evrope.

Boravci se organizuju u okviru programa za podršku razvoja nauke i usavršavanja kadrova na Univerzitetu Crne Gore, kao i ispunjenja ciljeva Strategije razvoja Univerziteta.

– Na konkurs za kratkoročne istraživačke boravke mogu se prijaviti doktorandi na UCG koji nisu zaposleni i koji ne primaju druge stipendije, saradnici u nastavi koji su ujedno studenti doktorskih studija, ili saradnici u nastavi sa završenim doktoratom koji nisu korisnici drugih stipendija – dodali su.

Kao i prošle godine, finansijski će se podržati studijski boravak stipendijom Univerziteta, za ukupno deset aplikanata. Iznos stipendije iznosiće 2500€ neto (bez obzira na dužinu boravka), i podrazumijeva pokrivanje putnih troškova, smještaja i životnih troškova.

Uslovi ovogodišnjeg konkursa, kao i detalji prijavljivanja, biće objavljeni u tekstu konkursa, 15. aprila. Evaluaciju i rangiranje pristiglih prijava obavlja Naučni odbor Univerziteta Crne Gore.

– Ovaj program omogućava doktorandima i istraživačima da se upoznaju sa naprednim istraživačkim tehnologijama i praksama, te razmjenu znanja i iskustava na međunarodnom nivou, kroz stvaranje snažne međunarodne mreže znanja koja ima pozitivan uticaj na naučnu zajednicu Crne Gore – zaključili su.