ART PREPORUKA

CRNOGORSKA KINOTEKA: „Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels” na programu u četvrtak

Prvim dijelom dokumentarnog diptiha „Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels” („Nesvrstani”: Scene Scene sa Labudovićevih filmskih rolni) u režiji Mile Turajlić nastavlja se ovog četvrtka program ,,PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, saopšteno je iz PR službe Crnogorske kinoteke.

Dokumentarni film „Non-aligned: Scenes from the Labudović Reels” donosi priču o rođenom Berancu, Stevanu Labudoviću, ličnom fotografu Josipa Broza Tita. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Labudović tokom 30 godina, koliko je pratio predsjednika SFRJ.
„Dosije Labudović” otkriva pozadinsku radnju o burnim događajima od prije pola vijeka, tokom nastanka Pokreta nesvrstanih, kroz iskustvo čovjeka koji ih je snimao, a priča nas vodi „iza scene” gdje prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, mijenjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak.

Stevan Labudović (1926-2017) je u Beranama proveo okupaciju za vrijeme Drugog svjetskog rata, bio je u partizanima, a nakon toga je u Beogradu proveo cijeli radni vijek, kao snimatelj Filmskih novosti, sa izuzetnom karijerom.

Gost večeri će biti koproducent filma, filmski kritičar i novinar Vuk Perović, a razgovor sa njim će moderirati novinarka Svetla Višnjić.

Četvrtak, 4. April, u 19h
Sala ,,Gojko Kastratović”.
Ulaz je slobodan.