Porto Novi
MODA SLAJDER

AMINA HASANBEGOVIĆ: Posebne emocije vežu me za Crnogorsku nedjelju mode, na dan revije rodila sam sina

Foto: Privatna arhiva

Dizajnerka iz Novog Pazara Amina Hasanbegović otvoriće 9. aprila Somersby Fashion Week Montenegro.

Ističe za MNE magazin da je posebne emocije vežu za Crnogorsku nedjelju mode.

– MFW mi je posebno drag zbog događaja koji mi se desio prije 10 godina. Posebne emocije me vežu za njega. Imali smo dogovorenu reviju, radila sam na novoj kolekciji, otvaranju ateljea i na dan kada je trebalo revija da bude ja sam dobila sina, tada moje drugo dijete. Moj suprug i asistentkinja su se pojavili na reviji, a ja sam pratila dešavanja iz bolničke sobe – počinje razgovor ovim sjećanjem Hasanbegović.

Dodaje da će publici predstaviti 14 novih haljina iz kolekcije ,,Sa druge strane jastuka”.

Govoreći o inspiraciji, naglašava on da to postaje način života.

– Inspiracija je svuda. U svakom momentu, trenutku, danu, pokretu. Ja ovu reviju posvećujem mom suprugu Rasimu. On je moja najveća podrška i inspiracija sa druge strane jastuka – kaže Hasanbegović.

Foto: Privatna arhiva

Koliko joj je bitno kroz detalje predstaviti i ono što u biti jedan čovjek jeste, tradiciju, kulturu podneblja sa kojeg potiče?

– Ne potpuno, ali svaka moja kolekcija ima trenutke tradicije i mene. Na svakoj radim dugo i studiozno i svaka ima sličan dojam, ali novi duh – naglašava naša sagovornica.

Naziv kampanje Somersby Fashion Week Montenegra je ,,Priroda je moderna”.

– Odličan mi je holistički pristup modi. Održiva moda ima za cilj da minimizira otpad u svakoj fazi, od proizvodnje do potrošnje. To je budućnost i trend koji osvaja svijet – smatra naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Njeni odjevni predmeti prava su mala umjetnička djela, a vjenčanice su, takođe, lijep i važan segment njenog rada.

– To već traje veoma dugo. Na mojoj svadbi nosila sam nekoliko vjenčanica koje sam kreirala. One su bile među prvim mojim radovima. Od tog trenutna se neočekivano pojavila velika ljubav i interesovanje za njih. Uživam u kreiranju vjenčanica i to je nešto na čemu radim svakodnevno već 14 godina – objašnjava Hasanbegović.

Dizajnira za mnoge regionalne i svjetske zvijezde. Među onima sa kojima sarađuje su Lepa Brena, Jelena Karleuša, Severina, Nina Badrić, Albina, Nataša Bekvalac…

Foto: Privatna arhiva

– Svaka saradnja predstavlja potpuno novo iskustvo i moj doživljaj. Volim da osjetim ličnost i moj tim i ja uvijek se predstavimo na novi način – kaže Hasanbegović.

 

B. Radonjić