DRUŠTVO PREPORUKA

UIP O MRLJI U SKADARSKOM JEZERU: Ne može se tvrditi da se radi o naftnom derivatu

Skadarsko jezero (Foto: Jonathan Andrew)

Inspektori za vode i ekološki inspektori su juče nakon obavještenja od strane pomoćnika direktorice da se na Skadarskom jezeru pojavila mrlja/nečistoća nošena vodenom strujom, u kasnijim popodnevnim časovima izašli na lice mjesta i izvršili terensku kontrolu površinskih voda Skadarskog jezera.

Kontrola je, kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, obavljena na lokalitetu ispod mosta Tanki rt i desnog kraka ušća Morače u jezero i ista je izvršena u saradnji sa zaposlenim nadzornicima Nacionalnog parka Skadarskog jezera.

– Terenskom kontrolom koja je obavljena plovnim sredstvom NPSJ zapažena je mrlja sa neodređenim tragovima primjesa organskog materijala, polena i prašine i, kako se sumnja, otpadnih voda. Mrlja se prostire u dužini od nekoliko stotina metara i različite je širine (u rasponu od 5-6 m), a na pojedinim mjestima širina iznosi i više desetina metara – naveli su iz Uprave u saopštenju za medije.

Iz UIP navode da neposrednim uvidom na licu mjesta ne može se sa sigurnošću tvrditi da se radi o naftnim derivatima, s toga je u saradnji sa HMZ (Hidrometeorološki zavod Crne Gore) uzet uzorak kako bi se izvršile potrebne analize.

– Situacija na terenu će biti pomno praćena u saradnji sa službom NPSJ, i o svim naknadnim nalazima javnost će biti pravovremeno obaviještena – kazali su iz UIP.

Izvor: CDM