DRUŠTVO PREPORUKA

TO Bar predstavila novi alat za turističke poslenike

Juče je u hotelu Sato, Turistička organizacija Bar ugostiteljima i izdavaocima smještaja na teritoriji opštine, predstavila startup FinalFind (www.finalfind.com), pomoću kog će unaprijediti svoju uslugu tokom predstojeće sezone. Predstavnici lokalne turističke privrede će, zahvaljujući saradnji lokalne TO i kompanije FinalFind, alat moći da koriste besplatno do kraja 2025. godine.

– Vjerujemo da ćemo ovim značajno unaprijediti ponudu našeg grada. Digitalizacija je važna u svim privrednim granama, pa i u turizmu. Turistička organizacija opštine Bar to je prepoznala, te intenzivno radi na nekoliko alata koje će uskoro učiniti dostupnim za širu upotrebu. Jedan se odnosi na automatizaciju prijavljive boravka i boravišne takse, pomoću kojeg će izdavaoci smještaja moći da prijave goste iz udobnosti svojih domova. Radimo i na aplikaciji za aktivni odmor, na kojoj će biti sadržana i dostupna kompletna ponuda aktivnog odmora u našoj destinaciji. Posebno nam je zadovoljstvo što smo, u okviru iste inicijative, pionir projekta implementacije FinalFinda na crnogorskkom primorju. Ovo je alat koji će umnogome olakšati komunikaciju sa turistima i uticati na njihovo zadovoljstvo ove sezone – kazala je na otvaranju događaja Jovana Nenezić, menadžerka za odnose sa javnošću TO Bara.

Ova web aplikacija adresirala je problem sa lokacijama na kojima popularne platforme poput Google Maps ne obezbjeđuju detaljnu navigaciju do finalne tačke. FinalFInd omogućava kreiranje uputstava koja brzo i lako dovode goste do krajnjeg ishodišta

– Ova priča počinje čovjekom iz Kotora, koji se bavi izdavanjem apartmana. Objašnjavanje gostima gdje da dođu je bilo toliko frustrirajuće da je snimio video od ulaska u grad do svojih apartmana u nadi da ga gosti neće zvati. Izračunao je da u prosjeku oko 30 dana godišnje izgubi u navigiranju i konverzacijama sa gostima. Tako je nastala ideja o FinalFindu – objasnio je na početku predstavnik startup kompanije, Dražen Stojović.

Svaki korisnik FinalFinda, nakon brze i jednostavne registracije, može da napravi svoje vodiče do bilo koje mikrolokacije na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Proces počinje određivanjem početne tačke navigacije na mapi. To je obično tačka do koje gosti mogu sami doći uz pomoć Google mape. Nakon toga, kreiraju se uputstva za svaku sljedeću prepoznatljivu lokaciju na ruti koja se pravi. Uputstva mogu biti multimedijalna, dakle, kreator ruta može pisati tekstualna objašnjenja, postaviti slike, snimiti zvučne poruke ili crtati rute kojima gosti trebaju da se kreću. Napravljeni vodič može se, u vidu linka, poslati bilo kome preko aplikacija kao što su Whatsapp, Viber ili postaviti u Airbnb ili Booking.com aplikacije.

– Samo neki od benefita upotrebe FinalFinda su personalizovano iskustvo za goste, kojim kao domaćin pokazujete da brinete o svakom detalju njihovog putovanja. Oni vam mogu vratiti pozitivnom ocjenom na platformi za izdavanje smještaja. Tu su i neminovna ušteda vremena i sebi i gostima, koji više neće morati da gube vrijeme tražeći smještaj, a vi nećete gubiti vrijeme na duge razgovore često frustrirajućim zbog jezičkih barijera. Kada gosti imaju pozitivno iskustvo, veća je vjerovatnoća da će nam se vratiti – objasnio je Stojović.

FinalFind, osim u turizmu i ugostiteljstvu, rješenje je primjenjivo u različitim industrijama (organizacija svih vrsta događaja, prodaja i izdavanje nekretnina, službe dostave…). Tako je FinalFind svoj prvi uspjeh i veliku primjenu van tržišta Crne Gore našao na Denver Startup Weeku 2023, jednom od najvećih događaja koji u Americi okuplja inovatore i preduzetnike već 12 godina zaredom. Alata će takođe biti korišten i promovisan na najvećem Golf Turniru u Americi, u saradnji sa kompanijom Broad Comm iz New Yorka, a u toku su pregovori za izradu white label rješenja sa jednom do najvećih službi dostave u Evropi i svijetu. U narednom periodu planiran je niz prezentacija kojima će se rješenje uoči predstojeće turističke sezone predstaviti svim budućim i zainteresovanim korisnicima. Nakon Bara, projekat će se implentirati i u drugim crnogorskim, primorskim opštinama. FinalFind razvija IT kompanija Amplitudo, pod okriljem Digital Den crnogorskog startup inkubatora.

PR