PREPORUKA SPORT

ZVANIČNO: Nemanja Bjelica završio karijeru

Foto: Starsport

Jedna velika karijera je završena. Bivši košarkaš Crvene zvezde i reprezentativac Srbije Nemanja Bjelica odlučio je da stavi tačku na profesionalno bavljenje košarkom. On je to potvrdio objavom na zvaničnom instagram nalogu, uz trominutni video prilog i opis: „Hvala ti košarko“.

Posljednja stanica u karijeri sjajnog univerzalca bila je Crvena zvezda, u koju je stigao na pozajmicu iz Fenerbahčea. Međutim, nije stigao da u povratničkom mandatu debituje za klub koji ga je proslavio. Već tokom ljeta, tokom teških treninga Duška Ivanovića, počelo je da ga izdaje tijelo.

Ostaće upmaćen Nemanja Bjelica kao jedan od najboljih igrača u novijoj istoriji srpske košarke. Osvojio je brdo trofeja i individualnih priznanja. Na Mundijalu 2014. godine u Španiji osvojio je srebrnu medalju sa selekcijom Aleksandra Đorđevića.

Imao je Nemanja Bjelica vrlo živopisnu i bogatu karijeru. Skrenuo je pažnju na sebe atletskim sposobnostima i kvalitetom da pokriva više pozicija u timu tokom omladinskog staža u Partizanu. Međutim, nije dobio šansu, pa je zaobilaznim putem morao da potraži put ka afirmaciju.

Ključan detalj u njegovoj karijeri desio se 2008. godine, kada je Svetislav Pešić, u tom trenutku trener Crvene zvezde, prepoznao njegovu inteligenciju. I doveo ga iz Austrije kao totalnog anonimusa, bar kada je riječ o široj javnosti. Iako je Bjelica visok 208 centimetara, Pešić ga je koristio kao plejmejkera i praktično evropskoj košarci darovao novog asa.

Poslije Crvene zvezde Nemanja Bjelica je igrao za Baskoniju i Fenerbahče, u čijem dresu je bio MVP Evrolige. Kasnije se okušao u NBA ligi, gdje je branio boje Minesote, Sakramenta, Majami Hita i Golden Stejta. Zvanično, ima titulu i NBA lige – bio je šampion sa Voriorsima 2022. godine. Nakon titule vratio se u Evropu.

Sezonu 2022/2023. proveo je u Fenerbahčeu.

Veliki trag ostavio je u reprezentaciji Srbije. Bio je veoma učinkovit u selektorskoj eri Aleksandra Đorđevića. Zbog gracioznih pokreta, inteligencije i hladnokrvonsti u neizvjesnim završnicama dobio je nadimak Profesor.

Izvor: mozzartsport.rs