PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

HOLANDIJA: Najveći vrt lala na svijetu slavi 75 godina od otvaranja

Foto: Nick Gammon / AFP

Najveći vrt lala na svijetu u blizini Amsterdama, otvorio je vrata na svoju 75. godišnjicu i očekuje stotine hiljada posjetilaca, koji će moći da se dive cvijeću iz sedam miliona cvjetnih lukovica.

Smješten u Liseu na zapadu Holandije, park koji se prostire na 32 hektara zasađen je milionima raznobojnih lala i drugog cvijeća i popularna je atrakcija u zemlji. Prošle godine divilo mu se oko 1,4 miliona posjetilaca.

Otvaranje parka podstaklo je i akciju ekološkog pokreta Extinction Rebellion, čijih je sedam članova nakratko golo protestovalo pred vratima parka protiv upotrebe pesticida u uzgoju lukovica.

– Ova prekrasna, šarena polja skrivaju ogromnu štetu uzrokovanu uzgojem lukovica. Pauci, ptice i biljke masovno umiru zbog poljoprivrednih otrova – rekla je u izjavi Lidija Štojtel, portparolka Extinction Rebelliona.

Ovaj vrt osnovala je 1949. grupa uzgajivača i izvoznika lala kako bi izložili svoje proizvode.

Osim turista iz više od stotinu zemalja, privukao je i monarhe, a nekoliko kraljeva i kraljica iz evropskih zemalja dolazilo je na gala otvaranja tokom godina.

Ove godine, zlatnožuta lala, nazvana u čast kralja Čarlsa III, biće jedna od atrakcija izložbe, koja će takođe biti obilježena koncertom holandske operske pjevačice Leticije Gerards, povodom proslave 75. godišnjice vrta.

Izvor: Hina/AFP