ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvaranje izložbe ,,Diplomatija i umjetnost” danas u Modernoj galeriji

Izložba slika ,,Diplomatija i umjetnost” istaknutih poslijeratnih bugarskih umjetnika, biće otvorena u utorak, 19. marta u 18.30 sati, u Modernoj galeriji (Marka Miljanova 4, Podgorica), a organizovana je na inicijativu Državnog instituta za kulturu MVP Republike Bugarske, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice i Ambasadom Republike Bugarske u Podgorici. Selektovane su 22 slike afirmisanih bugarskih umjetnika i postavkom dominiraju živopisna platna, uglavnom pejzaži, saopšteno je iz PR službe Muzeja i galerije Podgorice.

Ova zbirka je nastavak originalne izložbe ,,Diplomatija i umjetnost”, posvećene 140. godišnjici bugarske diplomatske službe, koja je predstavljena u brojnim nacionalnim galerijama i muzejima.

U okviru pomenute kolekcije, zastupljeni su autori koji su stvarali četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog vijeka – Konstantin Štarkelov, Denju Čokanov, Atanas Mihov, Zdravko Aleksandrov, Vasil Stoilov, kao i oni koji su stvarali šezdesetih godina – Vladimir Manski, Vanja Dečeva, Todor Dinov, Boris Nenov, Vladimir Goev…

Istaknuti autor čije je djelo dio ove postavke je i Bugarin koji decenijama živi u Milanu, Alcek Mišef, koji je 2021. godine poklonio svoj rad Umjetničkom fondu Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske. Njegova slika oživljava kampanju ,,Plivanje preko Atlantika” /1979 – 1982/, gdje je Mišef prešao Atlantski okean, plivajući desetine kilometara dnevno u bazenu prekookeanskog broda ,,Kraljica Elizabeta II”.

Izložba će trajati do 30. marta.

kud duga