ART PREPORUKA

CRNOGORSKA KINOTEKA: Film „Smrt djevojčice sa žigicama“ na repertoaru u četvrtak

Program „PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023.“ nastavlja se ovog četvrtka prikazivanjem filma „Smrt djevojčice sa žigicama“ u režiji Gorana Kulenovića, a u koprodukciji producentske kuće Natenane, saopšteno je iz PR službe Crnogorske kinoteke.

Premda smo od reditelja Gorana Kulenovića navikli na drugačije žanrovske postavke, u posljednjem filmu „Smrt djevojčice sa žigicama“ donosi specifičnu priču. Naime, iako se patolog Fero nakon emotivnih krahova vraća u rodni kraj kako bi našao mir, splet okolnosi, odnosno ubistvo transrodne prostitutke, njegov očekivani odmor vode u drugu krajnost.

Humoristički triler „Smrt djevojčice sa žigicama“ nosi epitet mediteranskog Tvin Piksa – što i ne čudi, budući da je nastao prema nagrađivanom romanu Zorana Ferića. Suštinski, u pitanju je film o kompromisima, koje su, kako život diktora pravila, u biti primorani da pravimo.

Uloge tumače: Ozren Grabarić, Voja Brajović, Jelena Lopatić, Iva Babić, Nikša Butijer, Slavko Juraga, Borko Perić, Goran Navojec, Slavko Sobin.

Nakon filma, biće organizovan razgovor sa Dušanom Kovačevićem, koprudecentom filma (producentska kuća Natenane), a moderator će biti novinarka Svetlana Višnjić.

Program realizujemo u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, a medijski sponzor je RTCG.

Četvrtak, 21. mart u 19 časova.
Ulaz je slobodan.

kud duga