Porto Novi
MODA PREPORUKA

POČELA PARISKA NEDJELJA MODE: ,,Nevidljivost” odjeće ,,Saint Laurenta” i posveta ,,Miss Dioru”

Foto: Getty Images

Pariska nedjelja mode otvorena je kolekcijama ,,Saint Laurenta” i ,,Diora”.
Trend sa pisti Milanske nedjelje mode premjestio se u Pariz, pa su tako kreacije ,,Saint Laurenta” za jesen-zimu bile prozirnih tkanina i u senf i zelenoj nijansi, uz zemljane tonove.

Foto: Getty Images

Dizajner ,,Saint Laurenta” Entoni Vakarelo postavio je ovom kolekcijom pitanje Da li čednost može biti provokativna? u centar niti između skromnosti i golotinje.

This slideshow requires JavaScript.

– Entoni Vakarelo podsjeća nas na ono što je nekada bilo u centru mode – odjeća, čineći je nevidljivom. Svilene haljine koje prate liniju tijela, slične prozirnom donjem vešu i otkrivaju i skrivaju ženu koja ih nosi, poput rentgena. Prozirnost, znak ,,Saint Laurenta”, minimalizuje razdaljinu između odjeće i tijela, pa se to dvoje stapa, a tkanine isparavaju poput magle – navodi se u saopštenju modne kuće ,,Saint Laurent”.

Foto: Getty Images

Dizajnerka Marija Gracija Kjuri odala je počast prvoj kolekciji u istoriji ,,Diora” pod nazivom ,,Miss Dior”, predstavljenoj od strane tadašnjeg dizajnera ove modne kuće Marka Boana i njegovog pomoćnika Filipa Giburžea 1967. godine. Ispred skulptura indijskog umjetnika Šakunatala Kulkarnija želja Kjuri bila je da kreacijama iz kolekcije za jesen-zimu obuhvati doba ,,oslobođenja ženstvenosti”.

This slideshow requires JavaScript.

– Način na koji sam pristupila ovoj kolekciji jeste sjećanje na to kakvo je oslobođenje linija ,,Miss Dior” predstavljala kao ostvarenje sna osnivača Kristijana Diora da oblači sve žene, bez obzira na priliku. Želio je da dama iz butika izađe sva odjevena u ,,Dior”, sa poklonom u ruci – rekla je Kjuri.

Poznate ličnosti

Monika Beluči (foto: Getty Images)

Pored kolekcija, pažnju javnosti zaokupile su i poznate dame koje su krasile prvi red. Izdvojila se Monika Beluči na reviji ,,Saint Laurenta”. Italijanska glumica izgledala je prelijepo u crnom mantilu i kombinezonu.
U eleganciji nisu zaostajale ni njene koleginice Olivija Vajld, Zoi Kravic, Zoi Saldana, Lili Kolins, Karla Bruni, kao i manekenke Linda Evanđelista, Eva Hercigova i Kejt Mos.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.