F&B PREPORUKA

RECEPTI: Pita s piletinom i tikvicama

Sastojci:
1 glavica crnog luka

2 šargarepe

jedna šaka pirinča

2-3 manje mlade tikvice

400g pilećeg filea

ulje

so, biber

vegeta, peršun

Preliv:

1 jaje

1 pavlaka

100ml mlijeka

vegeta

Priprema:

Crni luk, sitno isjeckan, dobro prodinstati na ulju. Dugo ga dinstati, jer je on osnova za nadjev koji treba da bude kašast da bi pita bila sočna. Zato slobodno dodati pomalo vode nekoliko puta. Dodati šagarepu sjeckanu na polukolutove. Ja ne volim da je za ovu pitu dinstam dugo, jer postane gnjecava. Dodati pirinač. Slobodno ga staviti koliko god mislite da treba. Dobro promiješati i često miješati, uz dodavanje pomalo vode, da bi se pirinač lijepo raskuvao i da se ne bi zalijepio za šerpu.

Kada se pirinač raskuva, dodati tikvice sječene na sitne kocke. Od njih, takođe, zavisi koliko će pita biti sočna. Neka ispuste svu vodu, da pita ne bi bila gnjecava. Dodati piletinu, takođe sječenu na što sitnije komadiće. Kratko prodinstati, tek da se piletina skuva. Začiniti biberom, peršunom, solju i vegetom.

Uviti pitu sa po dvije kore ili sa po jednom debljom, kako god da volite. Kada uvijete pitu, umutiti jedno jaje, jednu pavlaku, mlijeko i vegetu. Sipati preko svakog štapa pite, da dobro upije. Peći 20 minuta na 200 stepeni, ako vam je rerna mjerodavna. Pitu izvaditi i prekriti krpom da se malo istišti.

Izvor: milinkuvar.com