PREPORUKA ZDRAVLJE

IJZCG: Trenutni obuhvat MMR1 vakcinom neminovno vodi u veliku epidemiju morbila

Foto: IJZCG

U Crnoj Gori nije potvrđen nijedan slučaj obolijevanja, niti sumnje na obolijevanje od malih boginja, ali trenutni obuhvat  prvom dozom vakcine (MMR1) je značajno ispod obuhvata od 95%. Navedena okolnost je razlog za brigu i gotovo neminovno predstavlja uvod u veliku epidemiju morbila imajući u vidu epidemiološka dešavanja u svijetu i geografski položaj Crne Gore, kazali su za MNE magazin iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su dodali epidemija malih boginja u susjednim državama, ali i svaki novi potvrđeni slučaj obolijevanja iziskuje dodatni alarm za sve roditelje u Crnoj Gori koji još  nijesu zaštitili svoju djecu od obolijevanja.

– Prema podacima elektronskog registra za imunizacije na teritoriji Crne Gore trenutni obuhvat prvom dozom vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR1) kod djece rođene 2018. godine iznosi 79,2%; za rođene 2019.g. obuhvat iznosi 74,0%; za rođene 2020.g. obuhvat iznosi 65,1%; za rođene 2021. godine iznosi 44,7%, i za djecu rođenu 2022. godine iznosi 18,7%, dok je drugom dozom vakcinisano 63,4% djece rođene tokom 2017. godine, što je značajno ispod obuhvata od 95% i predstavlja otežavajuću i zabrinjavajuću okolnost – istakli su.

Iz IJZCG-a roditeljima savjetuju da prate preporučeni Kalendar imunizacije za svoju djecu, kao i da se u slučaju nedoumica konsultuju sa zdravstvenim stručnjacima ili pedijatrima kako bi dobili kredibilne informacije o vakcinaciji.

– Zdravstveni sistem je na ovakvu situaciju reagovao sprovođenjem kampanja kojima je obuhvaćeno niz aktivnosti poput organizovanja vakcinacije vikendima, slanja SMS poruka kojima se roditelji obavještavaju o vakcinaciji, takođe i poziva iz Call centra, dijeljenje flajera u školama, vrtićima i domovima zdravlja, sa ciljem bolje informisanosti, pristupačnosti i dostupnosti vakcinaciji i posljedično povećanja obuhvata vakcinacijom radi zaštite od obolijevanja od ovih bolesti – istakli su.

Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom upućuje apel roditeljima i starateljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom, te vjerujemo da ćemo uz pomoć roditelja uspjeti da spriječimo epidemiju malih boginja u našoj zemlji i sačuvamo zdravlje najmlađih članova našeg društva.

N.P.