PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

FOTO: Deset najljepših kuća na svijetu

Foto: Instagram @timothykaye

Od tzv. A-okvira do mini kuća, renoviranih dvoraca do raznih maštovitih kuća, donosimo puno vizuelnog užitka. Sada je vrijeme da se osvrnemo kako bismo vidjeli najpopularnije postove o arhitekturi u proteklom razdoblju.

10. Jedinstvena, moderna kuća koja je dizajnirana kako bi poštovala krajolik

Bourgeois/Lechasseur architects firma stoji iza ove rezidencije u Les Forgesu uz rijeku Saint-Maurice u Quebecu, Kanada. Izgrađena u gustim borovima, rezidencija Des Forges, koja jedinstveno nalikuje trokrakoj zvijezdi, nalazi se na rubu litice s pristupom s glavne ulice preko dugog privatnog prilaza.

Foto: @v2com

9. Dvije moderne kuće za dva brata povezana dvorištem u Bhilaiju, mirnom krajoliku Indije, Atelier Varun Goyal dizajnirao je The Courtyard House besprijekorno spajajući dizajn i funkcionalnost. Stvoren za dva brata, ovaj jedinstveni dom redefinise moderan život dok slavi zajedništvo i individualnost. Projekt Courtyard House zamišljen je kao dva međusobno povezana, ali različita doma. Središnje dvorište igra ključnu ulogu u spajanju ovih domova i očuvanju njihove porodične veze.

Foto: Instagram @pankaj_anand

8. SULA: Montažna koliba A-okvira na Galapagosu

Na Galapagosu SULA je montažna kabina s A-okvirom, a dizajnerka je Diana Salvador, koja prkosi konvencijama. Dvomjesečna izgradnja u Ekvadoru rezultirala je s približno 2000 komponenti izrađenih po narudžbi, koje zajedno drži više od 17.000 vijaka i klinova. Ovi pomno izrađeni elementi zatim su spakovani u dva spremnika za odvažno putovanje preko mora do ostrva Santa Cruz.

Foto: Instagram @jag_studio's

7. Moderna kuća s A okvirom koja izaziva nostalgiju

Svojim prepoznatljivim trokutastim oblikom i uzdignutom linijom krova, takozvani A-okvir je decenijama plijenio maštu arhitekata i vlasnika kuća. Jedinstveni arhitektonski stil besprijekorno spaja privlačnost prirode s najsavremenijim dizajnerskim senzibilitetom današnjice.

Foto: The Pass Life

6. Moderna crna kuhinja koja će te odvesti na ‘tamnu stranu’

Ako tražiš na internetu inspiraciju za dizajn kuhinje, velike su šanse da ćeš dobiti kuhinje u potpuno bijelim opcijama, blijede, prigušene boje ili od drva kao istaknuti materijal. Tu su i ona rijetka otkrića u kojima arhitekte i dizajneri zaista razmišljaju izvan okvira i odlučuju se za dramatičniji izgled.

Foto: Instagram @Mikolaaaaa

5. Porodična kuća u Pragu s betonom, drvom i razigranim detaljima

Kuću za Dorothy dizajnirali su ‘boq architekti’ koji su angažovani u kasnoj fazi izgradnje kako bi dizajnirao interijer za porodicu. Interijer se može pohvaliti betonom i drvom kao odabranim materijalima, koji su posvuda nadopunjeni razigranim detaljima. U prizemlju otvoreni životni prostor djeluje svijetlo i otvoreno s okolnim prozorima i kliznim staklenim vratima koja vode u vanjski prostor. Dizajneri su zadržali neutralnu paletu boja s upotrebom bijele, antracit sive i prirodnog drva, uz povremenu odabranu upotrebu boja.

Foto: Foto: Instagram @tomas_dittrich_photo

4. Moderan dom

Smještena u gradu Kamakura, nedaleko od Tokija, nalazi se prilično jedinstvena kuća pod nazivom ‘A Cat Tree House’. To je ‘mačji raj’ dizajniran za par u tridesetima i njihove dvije voljene mačke. Arhitekta Tan Yamanouchi iz AWGL-a redefinisao je što znači dizajnirati dom, uzimajući inspiraciju od klijenata, četveronožne vrste, koji ne govore ljudskim jezikom. Budući da je par deset godina živio s dvije mačke, arhitekte su na njih gledali više od kućnih ljubimaca – kao na klijente koji imaju svoje potrebe.

Foto: Instagram @Immagine del profilo di lamberto_rubino

3. Eichlerova kuća iz sredine prošlog vijeka renovirana za 21. vijek

Studio Gustave Carlson Design sa sjedištem u Kaliforniji i Atelier Davis sa sjedištem u Atlanti angažovani za renoviranje lokalne kuće Eichler kojoj je potrebno ažuriranje. Izvorno izgrađena 1971. u brdima Palo Alta, cijenjena porodicna kuća bila je narudžba arhitekte Johna S. Lynda, bliskog prijatelja Josepha Eichlera. Kuća je renovirana s poštovanjem i odana joj je počast dok je prilagođavana modernim vremenima.

Foto: Instagram @daviddlivingston's

2. Kuća u Melburnu koja skriva podzemnu oazu za odrasle

Nakon što je susjedna nekretnina izašla na tržište pored mlade petočlane porodice, kupili su je kako bi stvorili svoju skrovitu kuću iz snova. Angažovali su Ceru Stribley, koja je iskoristila iskopanu parcelu da dizajnira podzemni životni prostor u kojem bi se moglo smjestiti sve o čemu odrasla osoba može sanjati, uključujući unutrašnji bazen, bar i salon, zlatnu sobu i teretanu. Izvorni podrum kuće pretvoren je u novi apartman za goste i povezuje kuću s novim podzemnim prostorom.

Foto: Instagram @timothykaye

1. Mini kuća koja se čini velikom jer je ‘izlazi’ u prirodu

Ovaj maleni dizajn kuće od 44 kvadratna metra firme STUDIOFEM iz Bolonje zaista je presladak. Arhitekte Francesca Morsiani i Mujgan Merve Rinaldi dizajnirali su Mini s predloženom lokacijom u selu Cavusin, Nevsehir, Turska, okruženoj planinama.

Foto: Instagram @_uvisual

Izvor: miss7.24sata.hr