PREPORUKA ZDRAVLJE

PEDIJATRIJSKI CENTAR ,,DR MICA”: S bronhiolitisom se nije šaliti

U zimskim mjesecima jedan broj najmlađih pacijenata (većinom su to odojčad) kašlje i otežano diše. Radi se o “dječijem bronhitisu” s specifičnim karakteristikama, a zove se Bronhiolitis. Bolest je najčešće laganog toka, ali ponekad nepredvidivog. I mi pedijatri smo isfrustrirani činjenicom da se naš mali pacijent, u čije liječenje ulažemo maksimalne napore, iznenada pogorša i zahtijeva hitno bolničko zbrinjavanje.

Bronhiolitis je najčešća “zimska” bolest disajnih puteva u male djece i većina, oko 90% će imati makar jednu epizodu. Za neke od njih simptomi će biti blagi, kao da imaju običnu prehladu, a za manjinu će uzrokovati manjak kiseonika, dehidraciju zbog odbijanja obroka i zahtijevaće prijem u bolnicu i hitan tretman.

Najbrojniji pacijenti u dječijim jedinicama intenzivne njege (odjeljenjima gdje se liječe ozbiljni, teški bolesnici) su zimi bebe i mala djeca do 3 godine starosti koja boluju od bronhiolitisa. Novopečeni roditelji uglavnom ne znaju za ovu bolest.

Virus prvih dana dovodi do blage sekrecije iz nosa, lako povišene temperature, a zatim do ubrzanog disanja i “zviždanja” u plućima. Tipično, bronhiolitis liči na prehladu prva tri do četri dana, a onda stanje postaje ozbiljnije. Tada roditelji mogu primijetiti da dijete počinje čudno da diše, “sipi” ili “škripi”. Ovo stanje traje sedam ili više dana, a kašalj obično potpuno nestane za dvije ili tri sedmice.

S obzirom da je bronhiolitis virusna bolest, nažalost ne postoji ciljana terapija koja će da dovede do izliječenja. Najčešći uzrok je respiratorni sincicijalni virus, ali mnogi drugi virusi izazivaju slična stanja.
Inhalacije fiziološkim rastvorom i “oslobađanje” nosića – fiziološki rastvor u nos i aspiracija sadržaja su mjere koje ublažavaju simptome.