PREPORUKA ZDRAVLJE

PEDIJATRIJSKI CENTAR ,,DR MICA”: Zašto Vašem djetetu nisu potrebni antibiotici kod svakog kašlja i povišene temperature?

Najčešći razlog koji Vas dovodi do nas je kašalj, curenje iz nosa i povišena temperatura. Ako dijete ide u vrtić to se dešava veoma često i čini Vam se da ste na izmaku snage. U većini slučajeva se radi o bezazlenom zdravstvenom problemu – virusnoj infekciji gornjih disajnih puteva, “prehladi” koja prolazi sama od sebe, bez “jače” terapije. Najčešći razlog odlasku kod ljekara je obična virusna infekcija. Davanje antibiotika je neće izliječiti, jer ovi ljekovi “tuku” bakterije, a ne viruse.

Da li da dijete ipak popije antibiotik “za svaki slučaj” da se nešto ne iskomplikuje?

Ne! Davanje antibiotika neće spriječiti komplikacije koje nastaju u svega 3 do 5% virusnih infekcija. Ne možemo predvidjeti koje dijete će dobiti, a koje neće. Antibiotik se daje tek kad se postavi dijagnoza komplikacija u vidu upale pluća ili uha.

Zašto je važno da izbjegnemo antibiotik?

Neobično je važno! Prekomjereno davanje antibiotika za obične virusne infekcije šteti zdravlju Vašeg djeteta na duže staze. Razvija se otpornost na bakterije i dječiji organizam neće dat zadovoljavajuć odgovor na liječenje kad antibiotik bude stvarno potreban. Davanjem antibiotika takođe uništavamo “dobre bakterije” koje nas čuvaju od virusa i tako se ulazi u začarni krug: antibiotik – nova virusna infekcija – antibiotik. Kod nas često nećete dobiti antibiotik, bar ne odmah na početku bolesti i ukoliko ne procijenimo da se razvijaju komplikacije. Time dugoročno čuvamo imunitet i zdravlje Vašeg djeteta. To je ujedno i misija ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Pedijatrijski centar ,,Dr Mica” se nalazi na adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, br.62.

Kontakt: 067/322/228 020/202/010

http://www.doktoricamica.com