DRUŠTVO PREPORUKA

DAN NOVINARA: Poboljšati uslove i pridržavati se etičkih principa

Ilustracija

Crnogorski novinari dočekali su svoj dan ove godine u nešto boljem ambijentu nego ranije. Predsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG) saopštio je da je došlo do poboljšanja socio-ekonomskog položaja značajnog broja novinara i medijskih radnika. Urednik Portala RTCG Marko Vešović istakao je važnost finansijske stabilnosti, ali i bezbjednosti medijskih radnika.

Iako je evidentiran bolji socio-ekonomski položaj značajnog broja novinara i medijskih radnika, to po mišljenju SMCG još dovoljno jer postoji dio privatnih medija, ali i lokalnih emitera gdje je potrebno povećati zarade, kazao je Kračković u Jutarnjem programu TVCG ,,Dobro jutro Crne Goro”.

-Imali smo uvođenje novih davanja poput dnevnice za rad nedjeljom, u nekim medijima 13. plate… Sve su to stvari koje treba preslikati na većinu medija kako bi govorili o boljem položaju novinara – dodao je on.

Vešović je kazao da je teško motivisati ljude da se bave novinarstvom ako plate nijesu adekvatne.

-U jednom broju medija prisutna je praksa da zarade kasne, to demotiviše ljude da se bave ovom profesijom. Veliki broj njih je prešao u druge profesije. Osim toga, bezbjednost novinara je ključna. Situacija je sada bolja nego ranije, ali posebno opterećuje što imamo starije slučajeve napada na novinare koji do sada nijesu riješeni – ubistvo Duška Jovanovića, napadi na Oliveru Lakić, Tufika Softića, kao i na redakciju ,,Vijesti” – rekao je urednik RTCG Portala.

Na pitanje ima li napretka po pitanju bezbjednosti novinara, Kraković je kazao da je napada manje, ali da je porastao broj onlajn prijetnji. Prošle godine registrovano je 16 slučajeva prijetnji novinarima.

-U nekim slučajevima zabrinjava nereagovanje nadežnih iako se prijetnje ponavljaju. Nije došlo do, ili makar javnost nije upoznata, u vezi napretka u slučaju Duška Jovanovića, a što se tiče slučaja Olivere Lakić, prošle godine je podignuta optužnica, pa ćemo vdijeti da li će biti epilog – rekao je predsjednik SMCG.

Istakao je da je važno da se pridržavamo kodeksa i etičkih principa.

Dan novinara čestitali su pojedini poslanici, funkcioneri, te predstavnici civilnog sektora. Ukazuju na važnost poštovanja principa novinarske profesije, te da je novinarstvo stub demokratije.

IZVOR: Portal RTCG/MNE magazin