Porto Novi
SLAJDER SPORT

MATEJA POPOVIĆ, ŠAHISTKINJA: U bitnim mečevima najteže je kontrolisati emocije i dovesti partiju do kraja

Foto: European Youth Chess Championship

Crnogorska šahistkinja Mateja Popović ostvarila je još jedan zapažen rezultat, ovoga puta na Evropskom prvenstvu, održanom nedavno u Budvi.
– Drago mi je da se ovako jako prvenstvo održalo kod nas, organizacija je bila odlična, konkurencija  izuzetno teška, ali imali smo dobrog trenera, složnu reprezentaciju i svaka od nas je dala svoj maksimum, tako da smo na kraju zauzele 29. mjesto. Ja sam na četvrtoj tabli imala dvije pobjede i dva remija protiv znatno jačih protivnica, i popravila sam rejting za 45 poena – kaže Popović za MNE magazin.
Na ovom šampionatu u centru pažnje javnosti bio je i svjetski broj jedan Magnus Karlsen.
– Magnus Karlsen je učestvovao i na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Indiji, kada sam prvi put imala priliku da se upoznam sa njim, a ove godine sam upoznala još mnoge šahovske velikane – prenosi utiske naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Ženski šah je, ističe ona, ,,jako cijenjen u Crnoj Gori, iako je interesovanje prema šahu znatno manje kod žena nego kod muškaraca.”
– Bavim se šahom odmalena i pružio mi je mnogo toga, prije svega nezaboravna iskustva, putovanja, poznanstva, a takođe i priliku da budem član seniorske reprezentacije i predstavljam svoju državu u sportu koji volim – ističe Popović.
Naša sagovornica zainteresovana je za psihologiju, pa smo ovu priliku iskoristili da je pitamo i koliku ulogu psihologija i poznavanje te oblasti ima u šahu, kao i i samoj njenoj igri i procjeni protivnika.
– Volim psihologiju. Ona, kao i šah, ne može da se nauči, nema granice i nikada neće biti u potpunosti istražena. Psihologija je važan segment šahovske igre, jer je u bitnim mečevima najteže iskontrolisati emocije i dovesti partiju do kraja – objašnjava Popović.

Foto: European Youth Chess Championship

Završna je godina Gimnazije ,,Slobodan Škerović” u Podgorici, pa je pitamo i za planove vezane za nastavak školovanja.
– Planiram da upišem molekularnu biologiju na Biološkom fakultetu u Beogradu. Volim biologiju i ide mi, tako da smatram da je to pravi fakultet za mene – ističe naša sagovornica.
Već u srijedu čekaju je novi takmičarski izazovi. 
– Igraću na prvenstvu Crne Gore za žene, konkurencija će biti izuzetno jaka ove godine, ali daću sve od sebe da prođem što bolje i popravim rejting – u pobjedničkom duhu završava naš razgovor Mateja Popović.
B. Radonjić