DRUŠTVO SLAJDER

TOMANOVIĆ NAKON ZEMLJOTRESA U NIKŠIĆU: Očekivani periodični potresi

Ilustracija

Zemljotresi koji su zabilježeni u Nikšiću, njih pet, su potresi koji su očekivani u Crnoj Gori, rekla je za portal MNE magazin Milena Tomanović iz Seizmološkog zavoda Crne Gore.

Tomanović je preporučila građanima da u slučaju zemljotresa treba da se pridržavaju nekih od osnovnih savjeta, među kojima je, da ostanu mirni i prisebni, te da ostanu u kući dok potres ne prestane i ne bude bezbjedno da izađu.

Milena Tomanović Foto: Mara Babović/Pobjeda

Upitana da li se mogu očekivati opasniji zemljotresi u Nikšiću, te da li ima prostora za brigu, Tomanović odgovara da se seizmologija ne bavi kratkoročnim prognozama, već praćenjem i analiziranjem seizmičnosti određenog prostora – Crne Gore i bližeg regiona. Može se, kaže ona, samo govoriti o dugoročnim prognozama, odnosno o kartama seizmičkog hazarda za područje Crne Gore i bliže okoline.

Seizmogene zone

-S obzirom da je Crna Gora, naročito priobalje i njen središnji dio, prostor sa povećanim seizmogenim potencijalom, očekivano je periodično aktiviranje određenih seizmogenih zona – rekla je ona.

Podsjeća da teritorija Opštine Nikšić pripada središnjem dijelu Crne Gore i sa stanovišta seizmičkih karakteristika obuhvata seizmogene zone Bileće i Podgorica-Nikšić sa očekivanim maksimalnim intezitetom VIII jedinica Merkalijeve skale. Na osnovu karata seizmičkog hazarda za povratni period od 475 godina Nikšić pripada II seizmičkoj zoni sa procijenjenim maksimalnim horizontalnim ubrzanjem od približno 0,18 g, odnosno 1,77m/s².

Tomanović je precizirala da je u Nikšiću zabilježeno pet zemljotresa. Nakon zemljotresa od 18. novembra, na dubini od 9 km i jačine 3.6 jedinica Rihtera, zabelježena su tokom istog dana još tri slabija zemljotresa, jačine od 1.8-2.0 jedinica Rihtera. Danas je, takođe, registrovan slabiji zemljotres jačine 2.8 jedinica Rihtera.

Savjeti za građane

Tomanović jej istakla da u slučaju zemljotresa građani treba da nađu zaklon na bezbjednim mjestima u kući, kao što su: dovratnici, noseći

zidovi, mjesto ispod stola, čvrstog namještaja, i ostanu tamo dok traje potres. Treba, dodaje ona, pokriti svoje lice i glavu rukama i sklonite se u ugao unutrašnjih zidova prostorije.

-Udaljiti se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata, kao i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica Ukoliko smo u krevetu, spustiti se pored kreveta i zaštititi glavu. Izbjegavajti stepeništa i liftove – rekla  je ona.

Leave a Reply