Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA U CRNOJ GORI: Pod pritiskom društva, njihov glas se ne čuje

Danas se obilježava Međunarodni dan muškaraca kada se, između ostalog, ukazuje na njihov položaj u društvu i na probleme sa kojima se suočavaju.

Nijesu svi sagovornici bili u mogućnosti da govore za portal MNE magazin o ovoj temi, ali jesu – sociolog Andrija Đukanović, košarkaški trener Vlado Šćepanović i glumac Jovan Dabović. Oni su komentarisali da se ovaj dan jednako ne obilježava kao Dan žena, te da, između ostalog, muškarci trpe razne pritiske.

Sociolog Đukanović kaže da iako ovaj praznik nije zvanično priznat od UN-a dobro je što postoji da bi se govorilo i ukazalo na njihov položaj.

-Muškarci se kao i žene suočavaju sa problemima u svakodnevnom životu i njihovoj egzistenciji. Tako se od muškarca danas očekuje da ispuni određene uslove da bi bio prihvaćen. Današnji život mladih muškaraca nimalo nije lak, jer se od njih očekuje da imaju status u društvu, da budu jaki, a tu su i poželjni modeli izgleda. Sve to doprinosi da je veliki broj muškaraca marginalizovan u društvu. Osim toga, mnoga istraživanja govore da muškarci više pate od mentalnih bolesti od žena i da više izvršavaju samoubistva. To sve proističe iz pritiska koji sa sobom nosi društveno definisana uloga muškarca koji mora da obezbijedi materijalnu sigurnost za porodicu u uslovima kada to nije nimalo – rekao je sociolog Đukanović.

Jovan Dabović, foto: Privatna arhiva

Glumac Dabović smatra da se položaj muškaraca nije značajno promijenio u crnogorskom društvu u odnosu na prethodni period. Ističe da ovaj dan nije adekvatno ispraćen, kao što je Dan žena. Dabović je dodao da su i žene i muškarci jednaki, te da su tu da dijele radost, ljubav, da se potpomažu, da uživaju u suživotu koji im je dat.

-Ni muškarci nijesu u ništa boljem položaju nego žene. Postoji šikaniranje na poslu, nije to neko fizičko zlostavljanje, ali psihičko itekako, bar se sjećam ja kako je to bilo nekada ranije kada radiš kod privatnika, da su to neki momenti koji nijesu nimalo prijatni za duševni mir čovjeka – rekao je Dabović.

Dodaje da se vrijeme mijenja i da se nada da će se svi ti odnosi promijentii i da će čovjek zadobiti jednu pravu vrijednost, pravo mjesto u ovom svijetu koje nije baš idealno.

-Trenutno stanje nije za čovjeka, nije ga čovjek ni napravio, nego neka vrsta mnogo gora nego što smo mi obični ljudi – rekao je Dabović.

Vlado Šćepanović

Trener Šćepanović kaže da nije znao da postoji Dan muškaraca i dodaje uz osmijeh da je lijepo to čuti.

– Položaj muškaraca u Crnoj Gori je uvijek kroz istoriju bio na najvećem mogućem nivou. Sam naziv patrijarhat dovoljno govori u kakvom su položaju bili muškarci u Crnoj Gori kroz istoriju, pa do današnjeg dana. Muškarci su uvijek bili ti koji su donosili presudne odluke, bili glave porodica, vojskovođe.. Njihova riječ je uvijek bila zadnja. Svakako, to u današnje vrijeme nije više u tom obliku, ali je zadržano i dalje to osjećanje da muškarci i dalje treba da odlučuju o svemu. Muškarci svakako u današnje vrijeme moraju biti puno tolerantniji u odnosu prema ženama jer se i ta svijest o strogom patrijahalnom uređenju promijenila i još se mijenja. Sve smo bliži ravnopravnosti i to nikako ne znači da je položaj muškaraca umanjen, naprotiv, pokazuje jednu širinu i razumijevanje za ravnopravne odnose. Muškarac, naravno, treba da ostane muškarac u punom i pozitivnom smislu te riječi – istakao je Šćepanović.

Sociolog Đukanović dodaje da uzrok za ovakav položaj muškaraca treba tražiti u patrijarhatu.

– On definiše uloge muškracima i osobine koje moraju da imaju. Tako se na primjer muškarcima ne dozvoljava da iskazuju emocije i pokazuju slabost. A iza svega toga stoji veliki broj muškaraca koji ne žele da budu takvi ali čiji se glas ne čuje. Uzmimo primjer ratnih dešavanja kod nas kada je veliki broj muškaraca odbijao da bude dio ratne i nacionalističke politike zbog čega je trpio ogronne posljedice. Položajj muškaraca nije lak, ali se često zanemaruje dublje ulaženje u problem, jer patrijarhat odlučuje o tome što će biti istraživano i problematizovano – zaključuje Đukanović.

Kako pišu mediji, 1999. godine Dan muškaraca osmislio je dr Džerom Tilaksing sa Univerziteta Zapadne Indije u Trinidadu i Tobagu. Tilasking je, navode oni, odabrao 19. novembar kao datum, djelimično zato što je to bio datum rođenja njegovog oca.

Zvaničnici Uneska dali su pismenu podršku ideji obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca.

N.Đ.

Foto: Privatna arhiva