MODA SLAJDER

SOMERSBY FASHION WEEK MONTENEGRO: Od snažnih motivacionih poruka do romantike

Prve noći revija Somersby Fashion Week Montenegra pod nazivom Poliklinika Natal Fashion Day sala Imanja Knjaz bila je mala da primi sve posjetioce, pa su mnogi stajali.Na početku je organizator SFWM-a, izvršni direktor Modne komore Crne Gore Srđan Lubarda rekao kako je ovo posebno veče kada je SFWM u pitanju. Podsjetio je da ovogodišnja kampanja nosi naziv ,,Modom protiv karcinoma dojke”.
– Veoma sam ponosan što kao manifestacija Crnogorska nedjelja mode – Somersby Fashion Week Montenegro dajemo veliki doprinos kada je ova bolest u pitanju. Zahvaljujem svima vama, medijima i ostalima koji su nas podržali. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati podršku Glavnog grada i drugih bitnih institucija kako bismo ovo podigli na viši i značajniji nivo – kazao je Lubarda.Jedna od najvećih i najpriznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti hematologije i onkologije prof. dr sci Nadežda Basara poručila je da je zdravlje uvijek u modi.
– Evo nas u dobu u kom je diktat mladosti, diktat uspjeha po svaku cijenu, diktat društvenog prestiža postao svakodnevica, bez obzira na profesiju ili uzrast. Mladi se penju ka vrhu, oni na vrhu pokušavaju da opstanu i tako od školskih dana do pozne starosti. Valuta kojom plaćamo svoje živote i ugled u društvu zove se stres. Onaj sitniš što nas žulja po džepovima zove se nesanica, a papirni apoeni su nam cigarete, alkohol, neadekvatna ishrana, nedovoljno kretanje. Svim tim novčanicama svakodnevno kupujemo svoje bolesti. A najdragocjenije što imamo, svoje zdravlje, prodajemo za bagatelu. Tako oboljevamo od karcinoma dojke, debelog crijeva, pluća, materice i anoreksije – rekla je Basara.Hoćete li da budete moderne? upitala je žene u publici.
– Onda pratite sve što pomaže vašem zdravlju, potrošite jedan dan godišnje na preventivne preglede, na mamografiju, na ultrazvučni pregled, na ginekološki pregled i kolonoskopiju, neka to bude dar samoj sebi, na primjer, za svaki rođendan. Pokrenite svoje tijelo, makar to značilo i najmanju odluku, da zaboravite na lift i odaberete stepenice ili da zaboravite auto i odete pješke do salona ili prodavnice. Zastanite. Neće posao da pobjegne od vas, ali možete vi od njega, makar onih nekoliko sati dok spavate, dok se družite, smijete, ugađate sebi i onima koje volite, baš kao što to činite sada i ovdje – savjetovala je Basara.
Onkološka pacijentkinja i aktivistkinja Suzana Jovićević podsjetila je da u Crnoj Gori oboli 400 žena, a više od 80 umre od kancera dojke.
– Ja sam jedna od njih, oboljela od kancera dojke 2011. godine. Bolest nije sramota, ali je najveći tabu u našem društvu. Podmukla i lukava pošast modernog doba, kod mene je krenula dvije godine ranije. Konstantan bol u desnom ramenu, nesnosan, a bol nije normalno stanje, već signal za uzbunu. Moj hod po mukama od vrata do vrata kod ljekara, uvijek uz odgovor ,,Nije Vam ništa.” A to ništa je ipak bio kancer – počela je priču Jovićević.
Svim ženama ,,iz ove moje priče vezano za bolest” poželjela je da se bore, da prežive, jer ,,jedina nagrada u ovoj borbi je život.”
Nakon ovih snažnih poruka došlo je vrijeme da moda pokaže svoju jačinu i pusti  glas u borbi protiv ove opake bolesti. A to je najbolje učinila ambasadorka dobre volje kampanje ,,Modom protiv karcinoma dojke” Verica Rakočević-Kuzmančević.
Već na početku prva manekenka koja je nosila njenu kreaciju poklonila je dami iz publike torbu sa motivacionom porukom koju je Maja Uzelac specijalno dizajnirala za ovu priliku.

This slideshow requires JavaScript.

Rakočević-Kuzmančević očarala je posjetioce predivnom kolekcijom za zimu koju je nazvala ,,Ja tako hoću”, a koja u  svojoj srži nosi poruku namijenjenu svim ženama koje se bore protiv kancera. Kolekcija za zimu tako je unijela toplinu u punoj ženstvenosti i eleganciji. Na momente je podsjećala na stara vremena, onako kako se nekada radilo i šilo, a odmah zatim se vraćala u moderno doba. Vuneni žoržet, kašmir, organdin svila, saten svila i čipka bili su materijali koje je koristila.
Kako je istakla u intervjuu za MNE magazin, izuzetnu simboliku imala je crna haljina od čipke koja otkriva ljepotu ženskog tijela koje se izborilo sa tegobom koju nosi ova bolest.Predstavila je prelijepe komplete, pantalone, kapute, haljine, sako na preklop sa pojasom. Pojas je bio dio i kardigana, dok su eleganciju uskom sivom kompletu, sačinjenom od sakoa i suknje, davale crne rukavice. Lijepi detalji lišća i tufni unosili su romantiku, baš kao i prozračni materijal.
– Život je 10 odsto onoga što nam se dešava, a 90 odsto kako mi reagujemo na to. Suština je u nadi, borbi i vjerovanju da možemo da utičemo snagom svojih misli na sve. Preventivni pregledi prije svega imaju veliku ulogu u procentu izlječenja i podrška okoline koja mora na sve načine da ohrabri žene koje su u toj situaciji – poruka je Rakočević-Kuzmančević iz intervjuu datom MNE magazinu.Nada Pavlović predstavila se kolekcijom ,,Irresistible”. 
Studenti Modnog dizajna na UDG-u prikazali su diplomsku reviju. Nada Vemić odlučila se za ,,Nepodnošljivu lakoću forme” sa futurističkim crno-bijelim izgledom i neobičnim formama. Božica Konatar kolekcijom ,,Beneath the surface” zavirila je u žuto-sivi svijet oblika, a Ksenija Đurković kolekcijom ,,Imagination” pokazala kuda je to vodila njena mašta dok je izrađivala neobične kreacije pastelnih boja.

This slideshow requires JavaScript.

U muzičkom dijelu večeri nastupili su Danijel Alibabić i Monika Knezović. Alibabić je premijerno predstavio novi singl, aKnezović  je otpjevala numeru ,,Molekul”.
To Be by sestre Tahirović prikazale su kolekciju u kojoj je žena, kako je pisalo na bimu, drugačija, svoja i glamurozna. ,,Mea culpa” bio je naziv kolekcije Ilone Szabo. 
Komplet je ukombinovala sa mrežastim pantalonama, haljinu sa animal printom, crnu sa plaštom. Prikazala je i džins i mantile.

This slideshow requires JavaScript.

Ovo veče zatvorila je Sanja Bobar kolekcijom ,,Tango”. 
Sjutra veče kolekcije će prikazati Ivana Miranović – Itsa Couture, Montana – Montenegro Fashion Brand, Zvjezdice by Valentina Mitrović, Maja Jokić, Natalija Urbanova – Nurban, Marco Strano i Milena Vujačić.Za frizure je obje večeri zadužena Kuća mode i ljepote ,,Zoran”, a za šminku Farmasi.
B.R.
Foto: B. Šekularac