MODA SLAJDER

VERICA RAKOČEVIĆ-KUZMANČEVIĆ UOČI MFW-A: U nazivu ,,Ja tako hoću” je suština inspiracije nove kolekcije

Foto: Dejan Milićević za Hello magazin Srbija

Verica Rakočević-Kuzmančević otvoriće 24. oktobra ovogodišnje izdanje Somersby Fashion Week Montenegra. Prikazaće kolekciju za zimu, koja je, kako kaže za MNE magazin, nastavak modnog pravca u kojem prioritet daje praktičnim komadima. Ističe da je u nazivu kolekcije ,,Ja to hoću” suština inspiracije ove kolekcije.
Počastvovana je privilegijom da bude ambasadorka dobre volje kampanje MFW-a ,,Modom protiv karcinoma dojke”. Otkriva nam da će, upravo zbog toga, crna haljina od čipke imati izuzetnu simboliku u ovoj kolekciji.

Kolekciju za zimu prikazaćete 24. oktobra premijerno na Somersby Fashion Week Montenegru. Što ste pripremili ovoga puta?
– Kolekcija za zimu na kojoj sam radila od avgusta, poslije Jahorine gdje je prikazana jesenja je nastavak mog modnog pravca u kome prioritet dajem praktičnim komadima, ostajem dosljedna stilu koji u prvi plan stavlja ženstvenost i eleganciju u najsuptilnijem smislu, lišen banalnosti i histerije da mora biti must have. Dopunjena je assesoarom i sklopljena tako da na pisti izgleda možda eklektično, a suštinski, kada se odvoje komadi, svaki ponaosob je vrlo praktičan i nosiv komad. Vuneni žoržet, kašmir, organdin svila, saten svila i čipka su materijali od kojih je napravljena kolekcija.

Čime ste bili inspirisani u izradi kolekcije koju ćete predstaviti u Podgorici? Koji je naziv kolekcije?
– Meni je žena uvijek inspiracija. Ona žena čija ljepota nije banalna, sadržajna i posebna u svakom pogledu. Naziv kolekcije je ,,Ja tako hoću” i mislim da je u nazivu suština inspiracije ove kolekcije.

Ovoga puta ste i ambasadorka dobre volje Somersby Fashion Week Montenegra u kampanji ,,Modom protiv karcinoma dojke”. Koliko Vam znači što ste upravo Vi prepoznati kao ambasadorka dobre volje i što će biti Vaši ciljevi u sklopu ove kampanje?
– Veoma sam počastvovana privilegijom da to budem ja. Na neki način su i žene koje se bore sa ovim problemom centar moje inspiracije. Naziv ,,Ja tako hoću” je i suština žene koja se bori, koja hoće da pobijedi svaku prepreku, pa i bolest i sa tom jakom voljom i uspijeva. Izuzetnu simboliku ima crna haljina od čipke koja otkriva ljepotu ženskog tijela koje se izborilo sa tjegobom koju nosi ova bolest. Mlada dizajnerka Mia Uzelac je za ovu svrhu i dizajnirala torbe sa motivacionim porukama, a u kolekciji se na momente ubacuje u assesoaru roze boja koja je simbol znaka ove kampanje. Takođe, tu sam i snagom svoje ličnosti da na sve načine podržim ovu akciju.

Pomenuli ste torbe sa motivacionim porukama Mie Uzelac. Dvije osobe koje biju bitku sa karcinomom dojke dobiće ove posebne torbe. Koja je Vaša poruka svim ženama koje se bore protiv raka dojke?
– Život je 10 odsto onoga što nam se dešava, a 90 odsto kako mi reagujemo na to. Suština je u nadi, borbi i vjerovanju da možemo da utičemo snagom svojih misli na sve. Preventivni pregledi prije svega imaju veliku ulogu u procentu izlječenja i podrška okoline koja mora na sve načine da ohrabri žene koje su u toj situaciji.

Uvijek se govori kako umjetnost može promijeniti svijet. A da li moda može promijeniti svijet?
– To tako romantično zvuči u ovim ne baš romantičnim vremenima. Realno, umjetnici, oni pravi, istinski ne rijetko su bili na ivici egzistencije i njihova djela su bila zaostavština za budućnost. Kako stvari stoje, ne znam da li će buduće generacije prepoznati suptilnost i ljepotu umjetnosti u onom obliku u kome smo je doživljavali u nekim srećnim vremenima. Ja sam, ipak, optimista i mislim da će ljepota u svakom smislu pobijediti.

Bojana Radonjić