SLAJDER ZDRAVLJE

DR SANJA BOROVIĆ: Porast slučajeva kratkovidosti kod djece, moraju da borave na otvorenom

Dr Borović

Prethodnih par godina dosta je bilo priče o porastu kratkovidosti kod djece, posebno nakon pojave COVID infekcije, dužeg boravka u zatvorenim prostorijama i rada na računarima i telefonima. Dosta radova i istraživanja urađeno je na tu temu, sa jednim zajedničkim zaključkom -da djeca treba više vremena da borave na otvorenom.

To je kazala za portal MNE magazin oftalmolog dr Sonja Borović. Navodi da smo svjedoci da djeca, i bez COVID- a,  jako puno vremena provode u zatvorenom i sa telefonima. U ordinaciji je, ističe doktorica, to svakodnevna priča roditelja, a djeca često drže telefon u rukama, čak i tokom pregleda.

Naglasak na preventivi

-Često, kroz šalu, ali i zbilju, predlažem da se roditelji dogovore, uzmu im telefone i pošalju ih napolje da se igraju. Možda i kroz zabranu korištenja telefona u školama… – navela je ona.

Na koji način uticati da se uspori rast kratkovidosti kad se jednom pojavi, tema je svakog stručnog skupa i kongresa, ističe Borović.

– Neke od tih metoda primjenjujemo i u našoj ordinaciji, ali uvijek sa naglaskom da se dioptrija pokušava usporiti, a ništa je ne može zaustaviti – rekla je ona.

Kao i u mnogim preporukama u medicini, i ovdje je, prema njenim riječima, naglasak na prevenciji: da su djeca više na otvorenom, manje da se koristi telefon i kompjuter, da uče pri dobrom osvjetljenju, da nose naočare koje umanjuju uticaj plave svjetlosti…

Borović kaže kako prethodnih, tako i ove godine, imaju djecu koja budu upućena sa sistematskog pregleda prije polaska u školu zbog slabijeg vida. Povremeno to bude i veoma loš vid, pa roditelji budu neprijatno iznenađeni, sa osjećajem krivice, jer nijesu primijetili da dijete loše vidi.

– Ova pojava nije tako rijetka, posebno kad dijete jednim okom vidi dobro, pa se, osim pregledom, ne može primijetiti da slabije vidi – ističe ona.

Pregled u trećoj godini života

Da se ovakve stvari ne bi dešavale naročito je, kaže Borović, važno pravovremeno dovoditi djecu na pregled. Na osnovu preporuka relevantnih svjetskih udruženja pedijatara i pedijatrijskih oftalmologa, očni pregled treba uraditi u trećoj godini života.

-Naravno, ukoliko roditelji ili izabrani pedijatar primijete bilo kakav problem sa očima, to može biti bilo kada, počevši od rođenja pa na dalje. Ne može biti prerano. Nekada dijete može imati i opšti zdravstveni problem koji zahtijeva očni pregled, ali tu će biti upućen od strane pedijatra – ističe Borović.

Kaže da roditelji često sami dovode djecu na pregled ako primijete da se ona dosta primiču TV-u , ili dok pišu. Nekada, dodaje ona, pregled sugerišu vaspitačice u vrtićima, ili učiteljice.

-Kada dijete jednom dođe na oftalmološki pregled, dalje kontrole, kao i da li za njima uopšte ima potrebe, odrediće oftalmolog – zaključuje Borović.

Mn.M.