DRUŠTVO SLAJDER

I ONI IMAJU ŠTA DA KAŽU: Obrazovni sistem nije dovoljno prilagođen osobama oštećenog vida

– U sposobnosti osoba s invaliditetom i dalje se sumnja, ali uvijek treba težiti svojim ciljevima i ne obazirati se na komentare – priča kroz osmijeh Eldina Omerović, diplomirana pravnica i osoba djelimično oštećenog vida koja je rado pristala da tokom susreta sa nama podijeli svoju životnu priču.

U prijatnom razgovoru Eldina nam je kazala da se nakon završenih studija zaposlila u struci, kao pravna administratorka. Ističe da je pravo još više zavoljela tokom studija.

– Kao mala sam voljela muziku, slušala sam stalno radio i željela da se bavim novinarstvom, kasnije me zanimala i psihologija, ali sam na kraju odlučila da upišem pravo. Rekla sam sebi probaću, pa ako ne bude išlo, upisaću novinarstvo, međutim, kada sam završila prvu godinu, shvatila sam da je to put kojim želim da idem. Nakon diplomiranja shvatila sam koliko mi znači poznavanje prava, i koliko je bitno kada nekome možeš dati neki pravni savjet, tako da se nikada nisam pokajala što sam upisala baš Pravni fakultet – priča Omerović.

Smatra da obrazovni sistem nije dovoljno prilagođen osobama oštećenog vida, i da im to otežava studiranje.

– Tokom studija mi nije bila pristupačna literatura po kojoj bih mogla da učim, snalazila sam se tako što bi mi snimili gradivo pa sam tako učila. Mnogo lakše bi bilo da sam mogla bez ičije pomoći da se snađem jer se tako čovjek bolje osjeća. Bitna je volja i da sam se snašla, ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor – ističe Omerović.

Prema njenom mišljenju, osobe oštećenog vida u Crnoj Gori zaslužuju mnogo bolje uslove, jer se suočavaju sa brojnim barijerama.

– Institucije se suštinski ne bave pravima OSI, sve ostaje na pukim obećanjima. Mislim da zaslužujemo mnogo bolje uslove za samostalan život, od obrazovanja pa do zapošljavanja. Postoje i dalje stereotipi u društvu, ali svakako da ih je manje nego što je to nekad bio slučaj – kaže Omerović.

Prije nego smo se rastali svima je poručila da se bore za svoje snove i da ne odustaju od njih, jer se samo tako uspijeva u životu.

– Pratite uvijek svoje osjećaje, jer mi sami najbolje znamo koliko možemo. Vjerujte u sebe, ne obraćajte pažnju na predrasude. Osobe s invaliditetom ne treba da dozvole da ih komentari pokolebaju. Uvijek postoji izlaz, treba da budemo uporni, optimisti, jer optimista vidi priliku u svakoj opasnosti, a pesimista opasnost u svakoj prilici – kazala je Omerović.

N. Petrović

Leave a Reply