Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

I ONI IMAJU ŠTA DA KAŽU: Danas imamo diskutabilan sistem vrijednosti

U starom obrazovnom sistemu učenici su više slušali nego što su bili uključeni u proces nastave. Danas toga više nema, nastava je mnogo više interaktivnija, kaže profesorica ruskog jezika Andrea Medin.

Ukazuje na važnost što je mnogo više neformalnog obrazovanja koje školovanje čini zanimljivim.

– Čini mi se da su djeca mnogo manje zainteresovana za učenje i usavršavanje, jer se teško snalaze u trenutno veoma diskutabilnom sistemu vrijednosti. Ali to je breme 21. vijeka i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama pronaći onu pravu mjeru gdje ćemo dozirati ono što je bilo dobro iz našeg vremena i onoga što je dobro u ovom momentu – kazala je ona.

Navodi da uživa u svom poslu i da đake gleda kao svoju djecu. Važno joj je da znaju da treba da uče za znanje, te da ocjena nije uvijek mjerilo znanja.

Kaže da obožava djecu i da je, pored ostalog, ta neminovna ljubav prema njima uticala da izabere profesiju, ali da je nadasve preovladala ljubav prema prenošenju znanja.

– U mom slučaju znanje jezika, poznavanja ruske istorije, kulture i tradicije – kazala je profesorica Medin.

Ističe da je važno da je prosvjetni radnik, prije predavača, u ulozi pedagoga kako nikada ne bi oštetio nijedno dijete.

Medin kaže da posao profesora nije danas dovoljno cijenjen.

– Nažalost, teška srca priznajem i kao nosilac ove profesije, a i uopšte roditelj čiju djecu uče moje drage kolege, da nikada nije bio gori položaj prosvjetnog radnika uslovljen različitim okolnostima na ovom našem putu demokratskog sazrijevanja – kaže ona.

N. Petrović